Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Ryktet om stadskärnans död är betydligt överdrivet

De senaste åren har flera köpcentrum byggts i ytterkanterna av Norrtälje stad. Dit har flera av butikerna i centrum flyttat. Vad innebär detta för Norrtäljes stadskärna? Är den på väg att dö ut? Nej, det verkar inte så. Men för att stadskärnan skall överleva i framtiden måste Norrtäljes politiker, köpmän och innevånare hjälpas åt. Bara flanerande turister ger ingen levande stadskärna.

Annons

Norrtälje har en liten, men fin och trevlig stadskärna. Den passar bra för turister att flanera i, vilket de ofta gör. Kanske inte just så här års, men under vår- och sommarmånaderna.

Men en stadskärna behöver mer än flanörer. Den behöver bostäder, butiker, restauranger och annat för att vara levande. Och butikerna och restaurangerna måste ha kunder året om för att kunna överleva.

De senaste åren har flera köpcentrum byggts i ytterkanterna av Norrtälje stad. Det senaste är Norrteljeporten söder om stadskärnan. I de här köpcentrumen har flera nya butikskedjor etablerats, men flera av de butiker som tidigare funnits i centrum har också flyttat dit.Vad innebär detta för Norrtäljes stadskärna? Är den på väg att dö ut?

Visst har en del butiker försvunnit i Norrtäljes stadskärna, bland annat till de nya köpcentrumen, men samtidigt har nya tillkommit.

Nej, det verkar inte så. På tisdagen startade Norrtelje Tidning en ny serie om Norrtäljes stadskärna. Och det visar sig att denna lever och frodas. Visst har en del butiker försvunnit, bland annat till de nya köpcentrumen, men samtidigt har nya tillkommit. I en del av de gamla butikslokalerna finns det i dag kaféer, restauranger och annan service.

Det gör att stadskärnan fortfarande lever, men delvis på ett annat sätt. Inte minst för turisterna har detta kanske gjort stadskärnan ännu mer attraktiv.

Det bästa sättet att behålla stadskärnan levande året om är dock att få fler att bo där. Och här har det skett en mycket positiv utveckling de senaste åren, men mängder av nya bostäder i eller strax utanför stadskärnan.

Och fler kommer det att bli. Norrtälje hamn-området, där det skall byggas omkring 2 000 nya bostäder, kommer till exempel att bli en del av Norrtäljes stadskärna. Tanken är också att det skall finnas butiker i många av de nybyggda husen. Det skall bli intressant att se om detta lyckas, och om det blir nya butiker, inte bara sådana som flyttar från dagens stadskärna.

En avgörande fråga för stadskärnans framtid är parkeringsmöjligheterna. Under lång tid har bland annat butiksägarna menat att centrum har för få parkeringsplatser. Så är det. Å andra sidan används många av dagens parkeringsplatser av dem som jobbar i centrum. Om de skulle parkera något längre ut skulle utbudet av centrala parkeringsplatser för dem som handlar eller besöker staden öka drastiskt.

En lösning på parkeringsfrågan vore att bygga ett eller flera parkeringshus i centrum. Parkeringshus är dock sterila och ofta utsatta för vandalisering. De som finns i Norrtälje i dag används inte heller speciellt mycket. Det naturliga vore därför att se till att dagens parkeringshus fungerar på ett bättre sätt innan fler byggs.

Norrtäljes befolkning växer snabbt. Det beror på att bostadspriserna här är lägre än närmare Stockholm, men också på grund av att Norrtälje stad är trevlig med en levande stadskärna. Det gäller därför för Norrtäljes politiker, köpmän och innevånare att hjälpas åt och försöka se till att denna behålls, och inte utarmas. Än så länge fungerar det, trots de nya köpcentrumen, men det är inte alls säkert att det blir så i framtiden. Det är inte de flanerande turisterna som ser till att stadskärnan överlever, utan de som bor och arbetar här året om.

Mer läsning

Annons