Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Rätt att låta datorerna ta över rutinuppgifter på socialkontoret

Annons

Socialtjänsten i Trelleborgs kommun har förändrats kraftigt de senaste åren. Framför allt gäller detta hanteringen av ansökningar om försörjningsstöd. Dessa hanteras nu av datorer. En så kallad robot kontrollerar ansökningarna genom att koppla upp sig mot till exempel Skatteverket och Arbetsförmedlingen.

Det här tycks ha blivit en stor framgång. I stället för att kontrollera uppgifter i ansökningar har handläggarna fått mer tid att hjälpa bidragstagare att få jobb. För fem år sedan gick 168 bidragstagare i Trelleborg från bidrag till jobb. I fjol var det 450. Det här har gjort att kommunen förra året betalade ut mindre pengar i socialbidrag.

Det är bra att Norrtäljes socialkontor börjar digitaliseras. Det är bättre att socialsekreterarnas kompetens används till att hjälpa bidragstagarna än till att sköta rutinuppgifter, som att granska ansökningar om försörjningsstöd. Foto: Lise Åserud , TT.

Trelleborg är den kommun som kommit längst på detta område. Flera andra planerar dock att följa efter. En av dem är Norrtälje. Här deklarerade socialdirektören Annica Blomsten redan när hon tillträdde i slutet av 2016 att socialtjänsten skulle moderniseras, och att en viktig del i detta var digitala ansökningar om försörjningsstöd. Tanken var att detta skulle bli verklighet redan under 2017.

Så blev det inte. Men i mitten i mars beräknar man nu komma i gång.

Det är bra. Det är slöseri med kompetens att socialsekreterarnas tid används till rutinuppgifter. Det är mycket bättre att de till exempel kan hjälpa bidragstagarna med att få jobb.

Dessutom innebär digitaliseringen stora förbättringar för dem som söker försörjningsstöd, eftersom hanteringen av deras ansökningar går mycket fortare. I Trelleborg kunde det tidigare ta elva dagar mellan ansökan och utbetalning av stöd. I dag tar det oftast under 24 timmar.

Alla är dock inte nöjda med robotiseringen. I Kungsbacka kommun har 12 av 16 socialsekreterare slutat i protest i samband med att ansökningarna om försörjningsstödet skall digitaliseras. De som slutat är rädda för att bidragstagarna inte skall få rätt hjälp av roboten, eftersom den inte klarar individuella bedömningar. De menar också att Kungsbacka, med sin låga arbetslöshet, skiljer sig mycket från Trelleborg, och att många av bidragstagarna inte kan arbeta.

Även Norrtälje har låg arbetslöshet, så inte heller här lär digitaliseringen ge samma resultat som i Trelleborg när det gäller jobben. Trots det borde digitaliseringen ge stora fördelar även här.

Samtidigt är frågan om hur länge kommunerna får sköta utbetalningen av socialbidrag. Finansminister Magdalena Andersson (S) berättade i förra veckan att regeringen planerar att införa ny myndighet som skall sköta alla statliga utbetalningar, till exempel från Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Den nya myndigheten skall också ta hand om vissa av kommunernas utbetalningar, som försörjningsstödet. Tanken är att öka kontrollen och göra det svårare att fuska, inte minst för den organiserade brottsligheten.

Det låter som en bra grundtanke. Det lär dock dröja ganska många år innan den nya statliga myndigheten börjar fungera, och staten kan ta över utbetalningarna av försörjningsstöden från kommunerna. Först måste till exempel regeringen låta en utredning titta på frågan. Så den digitalisering som bland annat Norrtälje nu gör är inte alls meningslös.

Mer läsning

Annons