Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Prognosen har fel – det kommer inte att bo 86 000 i Norrtälje kommun om tio år

Annons
Enligt en ny befolkningsprognos skall det bo 86 000 i Norrtälje kommun om tio år, jämfört med dagens dryga 60 000. Men den prognosen lär inte slå in, utan ökningen blir mycket mindre. Prognosen bygger på att alla planer på nya bostadshus genomförs, och så lär det inte bli. Foto: Christina Gunnarsson, Måna J Roos.

Norrtälje kommuns befolkning har ökat kraftigt de senaste åren. Förra årets ökning på 1 388 personer var den största i kommunens snart 50-åriga historia, och vid årsskiftet hade kommunen 60 808 innevånare.

Är det rimligt att tro att Norrtälje kommun de närmaste tio åren varje år kommer att öka sin befolkning dubbelt så mycket som rekordet för de senaste 50 åren?

Förra årets ökning är dock blygsam jämfört med den som konsultföretaget Sweco Society räknar med i sin befolkningsprognos, som tagits fram på uppdrag av Norrtälje kommun. Enligt den prognosen kommer över 70 000 personer att bo i kommunen om fyra år och över 86 000 om tio år. Det innebär en ökning på drygt 2 500 personer per år, det vill säga nästan dubbelt så mycket som fjolårets rekord.

Är det realistiskt? Är det rimligt att tro att Norrtälje kommun de närmaste tio åren varje år kommer att öka sin befolkning dubbelt så mycket som rekordet för de senaste 50 åren?

Nej, det är det inte.

Även här i Norrtälje märks en avmattning. Byggandet av ett kvarter i Norrtälje hamn har till exempel skjutits på framtiden.

Grunden till Sweco Societys prognos är den byggprognos som Norrtälje kommun tagit fram. Enligt den kommer knappt 10 000 bostäder att byggas i kommunen de närmaste tio åren. Den är cirka 1 000 fler än det byggts här de senaste 40 åren.

Alla dessa bostäder kommer dock knappast att byggas. Bostadsbyggandet minskar i Sverige just nu, och Boverket räknar med att 25 procent färre bostäder byggs i Storstockholm i år jämfört med i fjol. Även här i Norrtälje märks en avmattning. Byggandet av ett kvarter i Norrtälje hamn har till exempel skjutits på framtiden. För få anmälde intresse.

Och då är det ändå högkonjunktur. Den kommer inte att pågå hur länge som helst, om den inte redan är över. Enligt Stockholms Handelskammare var tillväxten det första kvartalet i år den svagaste på fem år, och ligger nu på en "normalnivå".

Det är lätt att prognosen blir helt fel.

Konjunkturen påverkar självklart byggandet. Högkonjunkturen gör att fler får jobb och får råd med ny bostad eller kan flytta hemifrån. När konjunkturen viker minskar byggandet. Så lär det bli även denna gång, även om invandringen till Sverige har varit stor de senaste åren.

Det är därför mycket vanskligt att bygga en befolkningsprognos på planerade byggprojekt, som Sweco Societys i praktiken har gjort. Det är lätt att prognosen blir helt fel.

Det är dock mycket svårt att göra befolkningsprognoser. Stockholms läns landsting förutspådde 2007 att Norrtälje kommun skulle ha 63 328 innevånare år 2015, vilket innebar en ökning på drygt 800 personer per år. Samma landsting förutspådde 2015 att Norrtälje kommun skulle ha 63 009 innevånare 2024, vilket innebar en ökning på cirka 550 personer per år.

Befolkningsprognoser måste därför tas med en mycket stor nypa salt

Ett annat exempel är Svenskt Näringsliv som 2012 gjorde en befolkningsprognos för alla Sveriges kommuner. Enligt den skulle Norrtälje ha 64 575 innevånare år 2035, vilket innebar en ökning på knappt 350 personer per år.

Befolkningsprognoser måste därför tas med en mycket stor nypa salt, så även Sweden Societys prognos. Den är nyttig för kommunens tjänstemän och politiker för att se vad som behövs i form av till exempel skolor, förskolor, äldreboenden och vattenförsörjning om alla de nuvarande byggplanerna genomförs. Det allra mesta talar dock för att prognosen inte blir verklighet.

Mer läsning

Annons