Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson om Ulf Kristersson: Moderaternas chansning tycks ha gått hem

Moderaterna tog en stor risk när man valde att byta partiledare så nära inpå ett val. Än så länge tycks chansningen ha gått hem. Ulf Kristersson har fått en bra start och partiet ökar i opinionsmätningarna. De moderater som på torsdagen samlas till partiets arbetsstämma i Örebro är därför troligen glada över att de vågade byta partiledare.

Annons

Det finns många risker för ett parti att byta partiledare nära valet. Dels tar det tid för den nya partiledaren att bli känd bland väljarna, men framför allt tar det tid att bygga upp en väl fungerande stab.

Moderaterna tog därför en stor risk när man tvingade Anna Kinberg Batra att avgå mindre än ett år före valet, en process där Norrtäljes Kjell Jansson spelade en mycket aktiv roll. Men man tyckte uppenbarligen att Anna Kinberg Batra fungerade så dåligt som partiledare att det inte fanns något att förlora.

Än så länge tycks chansningen ha gått hem. Under sina två veckor som partiledare har Ulf Kristersson genomfört två partiledardebatter med klart godkänt resultat. I den första debatten, i söndags, fick han till och med högst betyg av alla i kvällstidningarnas opinionsmätningar.

Ulf Kristerssons politiska budskap skiljer sig marginellt från Anna Kinberg Batras, men han har inte hennes ängsliga minspel och obekväma kroppsspråk.

Ulf Kristerssons politiska budskap skiljer sig marginellt från Anna Kinberg Batras, men han verkar mer självsäker och har inte hennes ängsliga minspel och obekväma kroppsspråk. Och det uppskattas tydligen av väljarna.

Ett ytterligare bevis för detta är den opinionsmätning från Inizio som Aftonbladet publicerade på torsdagen. Där går Moderaterna fram två procentenheter till 18,7 procent, en nivå som partiet inte haft på över ett halvår. Moderaterna blir i mätningen näst största parti, och går alltså om Sverigedemokraterna, något som har en stor symbolisk betydelse.

Även om detta bara är en enda mätning, så måste det ändå styrka alla moderater som på torsdagen samlas till partiets arbetsstämma i Örebro. Även om opinionssiffrorna fortfarande ligger klart under valresultatet, så kan stämmodeltagarna ändå känna att partiet är på väg uppåt igen och att det var helt rätt att byta partiledare.

Någon stor förändring av partiets politik lär det inte bli under arbetsstämman. Moderaterna är på väg tillbaka högerut efter Fredrik Reinfeldts mittensväng, ett återtåg som i stort genomfördes redan av Anna Kinberg Batra. Någon ny förändring i synen på Sverigedemokraterna verkar inte heller vara aktuell.

Det lär därför bli svårt för Moderaterna att vinna tillbaka alla de väljare som i våras övergav partiet när Anna Kinberg Batra öppnade för "samtal" med Sverigedemokraterna. Dessa väljare gick i första hand till Centerpartiet, och bestod till stor del av kvinnor, ofta välutbildade och boende i storstäder.

Dessa väljare lär därför inte se så positivt på att Moderaterna bytt från en kvinnlig till en manlig partiledare. Troligen är det inte heller dem som Moderaterna nu hoppas locka tillbaka, utan dem som gått till Sverigedemokraterna. Dessa väljare gillar partiets nya SD-linje, men också bytet till en manlig partiledare. Sverigedemokraterna har en stor övervikt av manliga väljare, och många konservativa män kan ha ogillat Anna Kinberg Batra på grund av hennes kön.

Inizios opinionsundersökning tyder på att denna taktik har fungerat. Moderaternas uppgång motsvaras av en lika stor nedgång för Sverigedemokraterna.

Det är bra för Moderaterna om partiet tar väljare från Sverigedemokraterna. Men det är också bra för Alliansen, eftersom det ökar chansen att allianspartierna blir större än de rödgröna partierna i valet 2018.

Läs mer: På måndag är det allvar för Ulf Kristersson

Mer läsning

Annons