Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Nytt misslyckande för regeringens polispolitik

Stefan Löven utlovade fler poliser i sitt tal på Järvaveckan i helgen. Samtidigt säger källor inom polisen att det sista poliskontoret på Järvaområdet skall läggas ner. Det här är ett bra exempel på hur stor skillnad det är på polisområdet mellan verkligheten och S-MP-regeringens politik.

Annons

Statsminister Stefan Löfven (S) avslutade i helgen politikerveckan i Järva i Stockholm. Bland annat talade han om brottsbekämpning och hur fel det var att kasta sten mot polis eller ambulans, vilket ju tyvärr ofta sker just på Järvaområdet.

Stefan Löfven menade också att regeringen hade ökat antalet poliser på Järvaområdet, och att Socialdemokraternas mål var att ha fler poliser närmare folket. Frågan är dock hur det blir med detta just i Järvaområdet. Den enda polisstationen i området, i Kista, kommer att läggas ned, enligt källor inom polisen. Orsaken skall vara brist på personal.

Socialdemokraterna har till sist insett att polisen har stora problem. Men man klarar uppenbarligen inte av att få polisen att fungera. I stället kommer man med nya löften och skjuter allt på framtiden.

Nu är det självklart inte Stefan Löfven eller regeringen som bestämmer var polisen skall ha sina kontor. Men stängningen av poliskontoret i Kista är ändå ett bra exempel på hur stor skillnaden är när det gäller polisen mellan verkligheten och S-MP-regeringens löften.Regeringen har till exempel lovat att polisen skall få mer pengar, hela två miljarder kronor. Men den största delen kommer efter valet. Bara 100 miljoner fanns i budgeten för 2017 och 280 miljoner i budgeten för 2018. Eftersom det är ett val 2018 vet ingen vad som händer därefter.

Det här är i och för sig ingen ovanlig taktik från S-MP-regeringens sida. Regeringen presenterade till exempel hösten 2016 något Stefan Löfven kallade för "Den största klimat- och miljöbudgeten i svensk historia". Den omfattade 13 miljarder kronor, men nästan allt låg efter valet 2018.

I våras, strax efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm, tycktes dock regeringen ha kommit på att det inte räckte med 100 miljoner extra till polisen för i år. Inrikesminister Anders Ygeman kom då med nya besked: regeringen skulle ge polisen 700 miljoner extra redan för i år. Enligt Anders Ygeman skulle detta gå till fler poliser, men också den kriminaltekniska verksamheten. 1400 anställningar skulle pengarna räcka till.

Detta stämde dock inte heller. Det visade sig nämligen att 525 av de 700 miljonerna redan var intecknade. Rikspolischef Dan Eliasson hade anställt 1300 civila utredare på Polismyndigheten utan att ha pengar för fler än 300. Även de återstående 175 miljonerna är i det närmaste slut, enligt måndagens Svenska Dagbladet. Några fler poliser på gatorna har det alltså inte blivit av regeringens extrapengar, inte heller fler poliser i glesbygden, där många har miltals till närmaste poliskontor. Inte heller har det blivit fler poliser för att avvisa alla tusentals asylsökande som fått nej.

Socialdemokraterna har till sist insett att polisen har stora problem. Men man klarar uppenbarligen inte av att få polisen att fungera. I stället kommer man med nya löften och skjuter allt på framtiden. 10000 nya poliser skall det finnas 2024, enligt vad Stefan Löfven lovade så sent som i partiledardebatten förra veckan.

Det här är ett löfte som i praktiken är omöjligt att uppfylla, med tanke på utbildningskapacitet och det stora antalet avhopp från poliskåren. Men det är talande för S-MP-regeringens misslyckade politik på polisområdet, lika talande som det är att Stefan Löfven utlovar fler poliser i Järvaområdet, samtidigt som det sista poliskontoret i detta område är på väg att läggas ner.

Läs mer: Hur tänker partierna uppfylla alla löften om fler poliser?

Mer läsning

Annons