Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Nu är det oordning och oreda i asylprocessen

Annons

För drygt tio år sedan, 2006, infördes en ny hantering av asylärenden i Sverige under stor politisk enighet. Tidigare hade regeringen varit sista instans, och de som fick avslag på sin asylansökan kunde i praktiken söka asyl på nytt hur många gånger som helst.

Det här gjorde asylprocessen godtycklig och orättvis, eftersom alla ansökningar inte behandlades på samma sätt. De asylsökande som lyckades få mest publicitet hade störst chans att få stanna i Sverige, trots att asylskälen kanske var svagare.

Statsminister Stefan Löfven (S) brukar prata om hur viktigt det är med

Den nya asylprocessen innebar att asylansökningarna skulle behandlas av tjänstemän och domare i Migrationsverket och migrationsdomstolarna. Det skulle ge en mer rättvis, rättssäker och förutsägbar bedömning av asylansökningarna.

Den nya asylprocessen har fungerat hyfsat. Men nu håller den på att urholkas rejält. Fastän statsminister Stefan Löfven (S) brukar prata om hur viktigt det är med "ordning och reda" i asylprocessen så har hans regering agerat precis tvärtemot detta.

I somras infördes en ändring av lagen som innebär att en person kan få stanna här om han eller hon skall genomföra gymnasiestudier. Enligt Patrik Engström, chef för gränspolisen som intervjuades i Ekot på tisdagen, innebär den här lagen i praktiken ett stopp för avvisningar. Vem som helst kan ansöka om att få genomföra sina gymnasiestudier, och få fort man har ansökt kan inte gränspolisen utvisa personen tills ansökan är färdigutredd. Och om man får avslag på sin ansökan, så kan man ansöka på nytt.

Enligt Patrik Engström kan även de som blir dömda för brott hålla sig kvar i Sverige på detta sätt. Även om ansökningarna är uppenbart ogrundade så kan inte polisen avvisa dem som ansöker.

Det här problemet lär bli ännu större genom det förslag som S-MP-regeringen kom med i slutet av november. Förslaget innebär att ensamkommande som sökte asyl senast den 24 november 2015 och som har registrerats som under 18 år kan få en ny möjlighet till uppehållstillstånd för gymnasiestudier.

Dagens regler om gymnasiestudier för asylsökande har också gjort att lärarna fått en viktig roll i asylprocessen. Den som klarat av sina studier kan nämligen ansöka om sex månaders uppehållstillstånd för att hitta ett arbete i Sverige. Om man hittar ett arbete kan man få permanent uppehållstillstånd.

För dessa asylsökande blir det i praktiken gymnasielärarna som avgör om de får stanna i Sverige eller inte, eftersom lärarna avgör vilka som har klarat sina studier på ett godtagbart sätt. Det här har många lärare kritiserat, eftersom det sätter dem i en mycket svår situation.

Det här innebär att S-MP-regeringen håller på att rasera den ordning och reda i asylprocessen som skapades 2006. Återigen görs godtyckliga bedömningar, återigen kan asylsökande genom återupprepade ansökningar se till att få stanna i Sverige i praktiken hur länge som helst. Och för många asylsökande blir det inte heller domstolarna som avgör vem som får stanna i Sverige, utan lärarna.

Det här innebär inte ordning och reda i asylprocessen. Det här är oordning och oreda.

Mer läsning

Annons