Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: #metoo-kampanjen lär få fler politiker att tvingas lämna sina uppdrag

Annons

Kampanjen #metoo har fått stort genomslag. I många branscher har nu upprop genomförts. Bland annat har kvinnliga skådespelare, journalister, jurister, musiker, gymnasieelever, politiker och idrottare skrivit under uppropet och kommit med anonyma berättelser.

I politikernas upprop, #imaktenskorridorer, har även flera Norrtäljepolitiker skrivit under, bland annat Norrtäljes kommunstyrelseordförande Ulrika Falk (S), Liberalernas gruppledare Karin Karlsbro och utbildningsnämndens ordförande Hanna Stymne Bratt (S).

För de 1641 kvinnliga politiker som skrivit under #metoo-uppropet gäller troligen många berättelser manliga politiker. Roger Mogert (S), borgarråd i Stockholm, tvingades i torsdags avgå. Han blir troligen inte den ende manlige politiker som tvingas att lämna sitt uppdrag. Foto: Fredrik Sandberg, TT

Det är skrämmande och otäcka berättelser som förs fram i dessa upprop. Mängder av trakasserier, förnedring och övergrepp som kvinnor har utsatts för bara för att de är kvinnor.

Det handlar om makt. Män har ofta mer makt än kvinnor, och vissa män känner uppenbarligen att de har rätt att utnyttja denna makt till att tafsa på kvinnor, trakassera kvinnor och till och med våldta kvinnor.

Det handlar också om jämställdhet. I ett jämställt samhälle skall det vara omöjligt för vissa män att systematiskt kunna trakassera kvinnor. I ett jämställt samhälle skall det vara omöjligt att trakasserierna och övergreppen viftas bort eller att de kvinnor som vågar berätta om övergreppen blir uthängda på sociala medier av andra män.

Det kvinnorna berättar om är fruktansvärt. I många fall har de också utsatts för brott. Trots det har männen kunnat fortsätta med sina beteenden i år efter år eftersom kvinnorna inte vågat eller orkat berätta, bland annat för att de känt skam eller varit rädda att mista sina jobb. Många har också varit rädda för att inte bli trodda, eller för att ingenting skulle hända om de berättade. Och tyvärr har de ofta haft rätt. Cheferna har inte tagit dem på allvar eller viftat bort deras berättelser.

Förhoppningsvis har #metoo-kampanjen ändrat på detta för alltid. Kampanjen har visat hur många övergreppen är och att det är ett stort samhällsproblem, inte minst på arbetsplatserna. Chefer i alla branscher måste nu ta alla tecken på trakasserier och övergrepp på stort allvar. Chefer högre upp i hierarkin måste nu skaffa sig bättre koll på att mellancheferna inte utnyttjar sin position för att utnyttja och kränka sina underlydande.

Förhoppningsvis har också #metoo-kampanjen ändrat på domstolarnas rutiner vid sexualbrott. Det är inte värdigt ett rättssamhälle att kvinnor som anmäler en våldtäkt skall få redogöra för sin klädsel och sin "flirtighet" medan männen aldrig får den typen av frågor. Här måste praxis förändras så att kvinnorna inte både kränks vid övergreppet och vid domstolsbehandlingen.

En av dem som pekats ut i #metoo-kampanjen är Lars Ohly, som erkänner att han varit

Och förhoppningsvis har också #metoo-kampanjen gjort att manliga politiker som trakasserar och utnyttjar kvinnor avslöjas. Det får inte längre vara möjligt att hyckla och säga sig kämpa för jämställdhet och kvinnors lika rätt samtidigt som man privat kränker kvinnor. En av dem som pekats ut i #metoo-kampanjen är Lars Ohly, som erkänner att han varit "alltför närgången" mot en kvinna. Vänsterpartiet har länge kallat sig ett feministiskt parti. Det har uppenbarligen inte hindrat partiledaren från att kränka kvinnor.

Han är dock inte ensam. För de 1641 kvinnliga politiker som skrivit under #imaktenskorridorer gäller troligen många berättelser manliga politiker. En av dem är Roger Mogert, socialdemokratiskt borgarråd i Stockholm, som i torsdags tvingades avgå. Han blir troligen inte den ende som tvingas att lämna sitt uppdrag. Och med tanke på att även kvinnliga politiker i Norrtälje har utsatts för kränkningar, är det inte omöjligt att även manliga Norrtäljepolitiker kan tvingas att avgå.

Mer läsning

Annons