Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Lätt att förstå att så få valde att rösta

Man skall inte anordna folkomröstningar där det är nästintill omöjligt för väljarna att veta vad de egentligen röstar om. Det är därför lätt att förstå att så få, bara knappt 17 procent, valde att rösta i folkomröstningen om glesbygdsskolorna.

Annons

Folkomröstningen om glesbygdsskolorna är över. Enligt söndagskvällens preliminära rösträkning har 82,3 procent röstat ja, 12,7 procent har röstat nej och 4,8 procent har röstat blankt.

De allra flesta har dock valt att inte rösta alls. Bara 16,9 procent av de röstberättigade deltog i folkomröstningen. En förkrossande majoritet, 83,1 procent, har därför inte röstat.

Det är lätt att förstå att en förkrossande majoritet av Norrtäljes kommuns väljare, 83,1 procent, inte deltog i folkomröstningen.

Det var ganska väntat att ja-alternativet skulle få flest röster, även om övervikten var större än förväntat. Det är de mest engagerade som har röstat. Valdeltagandet nära de nedlagda skolorna har också varit klart högst. Medan bara 13 procent röstade i Norrtälje röstade runt 30 procent i vallokalerna i Rånäs och Grisslehamn. Till detta kommer att ja-alternativet var formulerat så att nästan alla kunde rösta ja, även de som tyckte att fullmäktige gjorde rätt när man i fjol beslutade att stänga ner skolorna i Häverö, Singö, Björkö-Arholma, Närtuna och Rånäs.

Det här gjorde samtidigt folkomröstningen till en parodi. Man skall inte anordna folkomröstningar där det är nästintill omöjligt för väljarna att veta vad de egentligen röstar om. Det är därför lätt att förstå att så många har valt att inte rösta. Varför rösta om man inte vet vilken förändring rösten innebär?

Dessutom har de flesta partier varit helt ointresserade av folkomröstningen och inte fört någon valkampanj över huvud taget. Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet röstade nej till att anordna en folkomröstning. Övriga partier bestämde alltså att väljarna skulle folkomrösta, men sedan brydde de sig de flesta av dessa inte om att få väljarna att gå och rösta. Så agerar inte partier som känner ansvar för demokratin och skattebetalarnas pengar.

Redan innan omröstningen var det klart att resultatet inte skulle få någon betydelse i praktiken. Med ett valdeltagande på under 20 procent är detta ännu tydligare, och detta oavsett den stora segern för ja-sidan. Det är helt enkelt alldeles för få som röstat för att det skall ge Norrtäljepolitikerna någon vägledning. Det skall bli intressant att se om de intressegrupper och de partier som stått bakom folkomröstningen accepterar detta, eller om de kommer att hävda att den stora övervikten ja-röster innebär att de fem stängda skolorna åter skall öppnas.

Folkomröstningar kan innebära förbättrad demokrati. Men då måste väljarna veta vad deras röst får för resultat. Det visste Norrtäljes väljare 1994, när de röstade om kommundelning, och då gick också 65 procent och röstade. Det visste de inte denna gång, och därför röstade bara knappt 17 procent. Att folkomröstningen 1994 ägde rum på den ordinarie valdagen bidrog till att höja valdeltagandet den gången, men skillnaden i andelen röstande är alltför stor för att detta skall vara hela förklaringen.

Det är bara att hoppas att Norrtäljes politiker tar lärdom av detta inför framtiden. Fler partier måste inse sitt ansvar att inte rösta ja till en folkomröstning av partiegoistiska eller populistiska skäl utan att bry sig inte om ifall det är lämpligt med en folkomröstning eller inte. Nästa kommunala folkomröstning får inte blir den parodi som folkomröstningen om glesbygdsskolorna blev.

Läs fler ledare om folkomröstningen:

Reidar Carlsson: Alla partier bör tala om hur de tänker tolka resultatet av folkomröstningen om småskolorna

Reidar Carlsson: Får Norrtälje kommun något glesbygdsprogram?

Reidar Carlsson: Hur många orkar gå och rösta i november?

Folkomröstningen lär inte få någon betydelse

Med folkomröstningen riskerar småskolornas långbänk att bli ännu längre

Bra att S-C-MP-styret säger nej till folkomröstning om småskolorna

Folkomröstningar ger inte mer demokrati

Mer läsning

Annons