Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Kan Robert Beronius ge Liberalerna i Norrtälje en tydligare profil?

Annons

Liberalerna har det lite kärvt just nu. Opinionssiffrorna är klart lägre än valresultatet 2014, som redan det ansågs som dåligt för partiet. I en opinionsmätning förra veckan, från Inizio, fick Liberalerna bara 3,4 procent, vilket var lägst av alla nuvarande riksdagspartier. Med ett valresultat på den nivån skulle partiet inte komma in i riksdagen.

I vanliga fall brukar Liberalerna öka när Moderaterna tappar. Så var det dock inte i fjol, när Moderaternas siffror rasade efter att partiledaren Anna Kinberg Batra öppnade för samtal med Sverigedemokraterna. I stället var det Centerpartiet som ökade kraftigt.

Robert Beronius blir förstanamn på Liberalernas lista i kommunfullmäktigevalet, och ersätter därmed Karin Karlsbro som partiets gruppledare. Det blir intressant att se om han kan ge sitt lite färglösa parti en tydligare profil.

Nu har Moderaterna bytt partiledare och många väljare har återvänt till partiet. Det har medfört att Centerpartiet tappat något, men även Liberalerna har fått känna av sjunkande stöd. Uppenbarligen känns Liberalerna inte som ett lockande alternativ. En orsak till detta kan vara att partiet har få profilfrågor, utan verkar ganska färglöst. Främsta profilfråga är skolan, men där lider Liberalerna av att partiledaren Jan Björklund inte lyckades vända den fallande trenden när han var utbildningsminister. Nu har vändningen kommit, men få tycks uppfatta detta som Jan Björklunds förtjänst.

Även här i Norrtälje har Liberalerna en ganska otydlig profil. Efter valet 2014 valde partiet valde att inte göra sällskap med Centerpartiet och samarbeta med Socialdemokraterna. Å andra sidan har Liberalerna inte heller samarbetat speciellt nära med de övriga allianspartierna. I vissa frågor röstar man som Moderaterna, men inte alltid.

Karin Karlsbro har varit gruppledare för Liberalerna i Norrtälje sedan valet. Hon har varit en vältalig företrädare för partiet, med stort engagemang inom bland annat skol-, miljö-, jämställdhets- och integrationsfrågor. Hennes erfarenhet från rikspolitiken, bland annat som partiets kanslichef i riksdagen, har varit en tillgång i fullmäktige.

Karin Karlsbro har dock valt att inte kandidera till kommunfullmäktige i valet. Hon satsar i stället på riksdagen och står på sjunde plats på partiets riksdagslista i Stockholms stad och län. I dag har partiet sex mandat så chansen finns att Karin Karlsbro kommer in i riksdagen (förutsatt att partiet lyckas hålla sig kvar).

I stället utsågs i helgen Robert Beronius att stå som förstanamn på Liberalernas lista i kommunfullmäktigevalet. Han sitter i dag i kommunfullmäktige som ersättare och är partiets ledamot i barn- och skolnämnden.

Robert Beronius har en lite mer aggressiv framtoning än sina företrädare Karin Karlsbro och Hans Andersson, i alla fall i den offentliga debatten. Han var till exempel tydlig förespråkare för folkomröstningen om småskolorna, och har hävdat att folkomröstningens resultat skall följas, trots att valdeltagande bara var 17 procent.

Det blir intressant att se hur valet av Robert Beronius påverkar Liberalernas valkampanj och valresultat. Det skall också bli intressant att se hur partiet kommer att agera efter valet. Mycket talar för att inget av blocken får majoritet, utan att Sverigedemokraterna blir vågmästare. Hur agerar Liberalerna då? Har partiet tröttnat på att sitta i opposition och öppnar för samarbete med Socialdemokraterna?

Mer läsning

Annons