Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Intressant att Ulrika Falk hamnar på första plats på NT:s maktlista

Annons

Norrtelje Tidning har de senaste dagarna publicerat en lista över dem som har mest makt i Norrtälje kommun. På listan finns främst företagsledare, politiker och kommunala tjänstemän.

Nu har vi kommit till plats ett på listan. Och där återfinns Ulrika Falk (S), kommunstyrelsens ordförande.

Den här typen av lista innebär självklart ett godtycke, precis som en lista över årets bästa böcker eller bästa svenska idrottare genom tiderna. Makt går inte att mäta exakt. Det går därför inte att på ett objektivt sätt avgöra om en företagsledare har mer makt än en annan, än om en politiker har mer makt än en kommunal tjänsteman. Men det går att göra en uppskattning. Och Norrtelje Tidnings redaktion har då kommit fram till att Ulrika Falk har mest makt i Norrtälje kommun.

Ulrika Falk (S), kommunstyrelsens ordförande, anses ha mest makt i Norrtälje kommun. En demokratiskt vald person anses alltså ha större makt än alla dem som har makten över pengarna. Detta kan dock bero på att det inte finns några riktigt stora företag i kommunen.

Det är alltså en politiker som anses ha mest makt i kommunen, inte en företagsledare. Det är intressant. En demokratiskt vald person anses alltså ha större makt än alla dem som har makten över pengarna. Det känns bra ur demokratisk synvinkel, men det kan bero på att kommunen inte har några riktigt stora företag med tusentals anställda. För 20-25 år sedan hade Hallsta pappersbruk runt 1 000 anställda, och om Norrtelje Tidning då hade gjort en maktlista hade chefen för Hallsta pappersbruk kanske kunnat utmana kommunalrådet om toppositionen.

Men så är det inte i dag. Och detta trots att Ulrika Falk inte har varit kommunalråd så länge, och därför inte har hunnit bygga upp den position som till exempel Kjell Jansson hade de sista åren han var kommunstyrelsens ordförande. Makt tar ofta en viss tid att bygga upp. Ju längre man har makt, desto mer makt brukar man få.

Samtidigt tycks Ulrika Falk vara mer intresserad av att dela med sig makt än vad Kjell Jansson hade. Han fick ganska stor kritik för att sköta kommunen helt efter eget bevåg, och genomförde saker snabbt i stället för att förankra dem. Här har Ulrika Falk visat en annan ledarstil; än så länge har i alla fall ingen påstått att hon har blivit maktfullkomlig.

Ulrika Falk har också ett annat politiskt läge än vad Kjell Jansson hade. Det S-C-MP-styre hon leder har inte majoritet i kommunfullmäktige, vilket gör att hon måste ta större hänsyn till oppositionspartierna än vad han behövde. Hon har inte heller någon lång erfarenhet av kommunalt arbete, vilket gör att hon måste lita mer på kommunala tjänstemännen och på mer erfarna kommunpolitiker inom sitt eget parti och i samarbetspartierna Centerpartiet och Miljöpartiet.

Hennes närmaste medarbetare är kommundirektören Ulla-Marie Hallenberg. Hon finns som nummer två på Norrtelje Tidnings maktlista. Det är ytterligare ett bevis på hur stark ställning kommunen har i Norrtälje. Antalet offentliganställda är mycket stort här, och kommunens politiker och tjänstemän styr också den starka expansion som Norrtälje kommun nu genomgår. Det medför stor makt.

Intressant är att båda de översta platserna på maktlistan innehas av kvinnor. Det måste vara ganska ovanligt i en kommun. Eller så är det bara en slump. Om man tittar på övriga 48 platser på maktlistan är männens dominans total.

Mer läsning

Annons