Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Ingen orsak för Norrtälje kommun att spara mer än nödvändigt

Det är inte "oansvarigt" av Norrtälje kommuns S-C-MP-styre att bara budgetera med ett överskott på en procent, som Moderaterna tycker. Det finns ingen anledning för Norrtälje kommun att spara för sparandets skull.

Annons

"Ni raserar kommunens ekonomi". Så har det låtit från Moderaterna i Norrtälje kommun sedan maktskiftet för tre år sedan.

Raset har dock uteblivit. I stället har kommunens ekonomi varit stabil. I fjol gick kommunen till exempel med 114 miljoner kronor i överskott. Och prognosen i senaste delårsrapporten visar på ett överskott på 63 miljoner kronor för i år.

Det kanske är därför som tonen var lite annorlunda från Moderaternas sida när kommunfullmäktige på måndagen debatterade kommunens budget för nästa år. Nu hördes inte längre ordet "raserar" i de moderata inläggen. Denna gång var i stället S-C-MP-styrets budget "oansvarig", eftersom budgeten bara innehöll ett överskott på en procent. Enligt Moderaterna är det för lite för att klara framtida lågkonjunktur och räntehöjningar. Moderaterna har därför budgeterat med ett överskott på 2,5 procent.

Det finns därför ingen anledning för Norrtälje kommun att spara för sparandets skull.

Och visst är det högkonjunktur. Men det finns ingenting som pekar på att konjunkturen störtdyker nästa år. Och visst kommer räntorna att stiga så småningom, men höjningen nästa år blir måttlig. Det finns därför ingen anledning för Norrtälje kommun att spara för sparandets skull. Kommunen har en stabil ekonomi, och de lån som tagits handlar i första hand om exploateringen av Norrtälje hamn. Och det är pengar som kommunen, med största sannolikhet, kommer att få igen.

En av de viktigaste punkterna i en kommuns budget är hur hög kommunalskatten skall vara. Och här tycks nu alla partier vara överens. Kommunalskatten skall ligga kvar på samma nivå som i fjol. Inte ens Moderaterna vill ha en skattesänkning.

Det är förvånande, eftersom sänkt skatt är en av Moderaternas största profilfrågor, och det ju är val nästa år. Men troligen tycker Moderaterna att det blir lite löjeväckande att föreslå en skattesänkning på tio öre, som man gjorde i fjol. Då är det bättre att försöka profilera sig som ett ansvarstagande parti och kräva högre kommunalt överskott.

Kommunens budget är ett viktigt dokument. Där presenterar kommunledningen vilka prioriteringar man vill göra det kommande året. Samma gäller för oppositionspartiernas budgetar. Därför är det konstigt att flera av partierna inte presenterar någon budget, eller ens några siffror på hur mycket mer eller mindre partiet vill satsa till exempel på skolan eller kulturen. Visst har de större partierna mer resurser, men alla partier kan använda sig av kommunens tjänstemän. Alla partier vet också långt i förväg när budgeten skall debatteras i kommunfullmäktige, och har därför tid att fundera ut vilka besparingar och satsningar man vill göra. Det går därför inte att skylla på ont om tid eller brist på resurser.

Men för ett parti hade det nog ändå varit bäst att inte presentera någon budget alls. Roslagens oberoende parti (Roop) föreslår i sin budget att 50 miljoner kronor skall sparas på "effektivare förvaltning" på skolans område. Det här är helt oseriöst och visar att Roop är ett rent populistparti.

I fjol kallade Roops gruppledare, Anders Fransson, S-C-MP-styrets budget för en "hittepåbudget". Det namnet passar riktigt bra på Roops egen budget i år.

Mer läsning

Annons