Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Hur tänker partierna uppfylla alla löften om fler poliser?

Det är bra att så många partier vill ha fler poliser. Fler poliser behövs för att till exempel klara upp fler brott, avvisa asylsökande som har fått avslag och se till att inte stora delar av svensk landsbygd är helt utan polis, som i dag. Men det är en sak att ge ett löfte, en helt annan sak att uppfylla löftet.

Annons

Hur många poliser behövs? Är det lagom med dagens knappt 20000? Eller behövs fler?

Många partier tycker det. De senaste veckorna har de lagt mängder av olika bud. Centerpartiet vill ha 2000 fler poliser till år 2020, Liberalerna 5000 fler till 2024, Moderaterna 5000 fler till 2025, Sverigedemokraterna 7000 fler till 2022, Socialdemokraterna 10000 fler till 2024 och Kristdemokraterna 10000 fler till 2025. Det är bara Vänsterpartiet och Miljöpartiet som hittills inte deltagit i budgivningen.

Det är bra att så många partier vill ha fler poliser. Så har det inte alltid varit. Men fler poliser behövs för att till exempel klara upp fler brott, avvisa asylsökande som har fått avslag och se till att inte stora delar av svensk landsbygd är helt utan polis, som i dag.

Det finns många anledningar till att poliser säger upp sig. Den låga lönen är en viktig orsak. I dag ligger ingångslönen för en polis på 25000 kronor. Med tanke på polisers arbetsmiljö och ansvar måste detta anses som mycket lågt.

Men det är en sak att ge ett löfte, en helt annan sak att uppfylla löftet. Socialdemokraterna lovade till exempel i valrörelsen att skapa 32000 så kallade traineejobb. Det blev 300. Det räcker nämligen inte med att utbilda fler poliser. Det gäller också att få aspiranterna att gå klart utbildningen, och inte hoppa av. Fler måste också vilja bli polis - de senaste åren har det funnits många tomma platser på Polishögskolan, bland annat på grund av för få lämpliga sökande.

Sedan gäller det att få poliserna att arbeta kvar. Det har varit ett stort problem de senaste åren. 2015 kom det till exempel 646 nyutbildade poliser ut från polisskolorna. Samma år sade 832 poliser upp sig, vilket innebar att antalet poliser minskade. Än värre var det 2016, då 950 poliser slutade sina jobb.

Det finns många anledningar till att poliser säger upp sig. Den låga lönen är en viktig orsak. I dag ligger ingångslönen för en polis på 25000 kronor. Med tanke på polisers arbetsmiljö och ansvar måste detta anses som mycket lågt.

Löneutvecklingen är också dålig. Den polis som jobbat i 30 år har bara några tusenlappar högre lön än den som jobbat 7-8 år. Det gör att de äldre tappar sugen. Många hoppar av till privata företag som betalar bättre. Många av de yngre funderar på om det är värt att jobba vidare.

Polismyndigheten har också anställt många civila de senaste åren. Dessa har ofta fått marknadslön, vilket ofta är betydligt högre än för en polis i samma ålder. Det här gör att många poliser känner sig orättvist behandlade.

Till detta kommer en stelbent organisation och stora problem med de senaste årens omorganisation. Även polisens försämrade status spelar in. När polisen löser färre och färre brott, så minskar allmänhetens förtroende för polisen. De senaste dagarna, i och med polisens agerande vid terrordådet i Stockholm, har dock kraftigt förbättrat allmänhetens förtroende för polisen. Om detta bara är tillfälligt återstår att se.

Det krävs därför insatser på många plan för att öka antalet poliser. Höjda löner är en viktig del, liksom en lönesättning som premierar ansvar, kompetens och erfarenhet. Då kanske till och med en del av de avhoppade poliserna kan lockas tillbaka.

Och sedan gäller det att skapa en organisation som kan hantera alla de nya poliser som anställs. Det har ju visat sig väldigt svårt att organisera 20000 poliser – hur skall det då gå med 30000?

Mer läsning

Annons