Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Hur ska Stefan Löfven se till att de "åker hem"?

Annons

Statsminister Stefan Löfven (S) har varit mycket tydlig när det gäller dem som fått avslag på sin asylansökan. "Om man får avslag måste man åka hem" har han till exempel sagt. Han har också sagt att möjligheterna att verkställa ett utvisningsbeslut måste bli bättre.

Det här låter bra. Sverige skall inte ha fri invandring, vilket alla partier är eniga om. Det betyder att de som inte får asyl måste lämna landet eller avvisas ut ur Sverige.

Men tyvärr är Stefan Löfvens tydlighet bara tomt prat. I praktiken fungerar avvisningarna mycket dåligt. Och Stefan Löfvens regering har till och med gjort det lättare för dem som fått avslag att stanna kvar i landet.

Ett exempel på detta är att regeringen ändrat lagen så att en person kan stanna i Sverige om han eller hon skall genomföra gymnasiestudier. Vem som helst kan ansöka om gymnasiestudier, och gränspolisen kan inte utvisa någon innan ansökan är behandlad. Och om man får avslag, så kan man ansöka på nytt.

Stefan Löfvens partikamrater i en del kommuner, bland annat Stockholm och Malmö, har också gjort det enklare för så kallade papperslösa att stanna kvar i Sverige genom att ge dem möjlighet till socialbidrag. Det minskar självklart intresset att lämna Sverige för dem som inte har tillräckliga asylskäl.

Dessutom klarar inte Stefan Löfvens regering av att ge polisen de resurser som behövs för att klara avvisningarna, eller att se till att polisen hanterar frågan på ett kompetent sätt. Som framgår av en artikel i Svenska Dagbladet 11 januari finns det i dag inte något IT-system över de drygt 12 000 personer som skall utvisas, men som "försvunnit". Akterna finns på papper och hanteras manuellt, vilket gör att hanteringen blir långsam och att det inte går att samköra avvisningsresistret med andra register.

Till detta kommer alla de som inte sökt asyl. Över dem finns i praktiken ingen statistik alls.

Polisen säger att man satsat på att lösa sina kärnuppgifter i stället för att ta fram IT-system. Men det borde gå att göra både och. Det krävs ju inte poliser för att ta fram IT-system, utan IT-tekniker.

Antalet personer som skall avvisas från Sverige kan förväntas öka kraftigt de kommande åren, när alla som kom hösten 2015 får besked på sina asylansökningar. Hur skall Sverige kunna avvisa alla dessa? Bara ord räcker inte.

Och vad skall gälla för dem som lyckas hålla sig gömda? Är det rimligt att vissa kommuner ger papperslösa rätt till socialbidrag eller att landstingen tolkar lagen om vård till papperslösa olika eftersom lagen är så luddig? Eftersom asylpolitiken är nationell borde väl samma regler gälla i hela Sverige?

I stället för tomma ord måste Stefan Löfven se till att något händer, gärna i en bred politisk uppgörelse med allianspartierna. Dels behövs en tydlig strategi för hur man skall avvisa alla dem som inte har rätt att befinna sig i Sverige, och ge polisen de resurser som behövs för detta. Dels behövs enhetliga nationella regler för hur de "papperslösa" skall behandlas, regler som ger en lämplig avvägning mellan humanism, rimliga kostnader för det svenska samhället och principen att de som inte har rätt att vara i Sverige skall "åka hem".

Läs mer:

Utan tvångsavvisning har vi fri invandring

Nu är det oordning och oreda i asylprocessen

Mer läsning

Annons