Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Hur länge vill S fortsätta samarbetet med MP?

Annons

Regeringsarbetet har kärvat den senaste månaden. Miljöpartiet och Socialdemokraterna varit djupt oense om de ensamkommande afghanska ungdomarna skall få stanna i Sverige eller inte. Miljöpartiet har varit för en amnesti, Socialdemokraterna emot.

Enligt medieuppgifter ställde miljöpartisterna till sist kabinettsfråga, det vill säga förklarade att man skulle lämna regeringen om inte Socialdemokraterna gav efter. Det gjorde Socialdemokraterna. Men inte helt. I stället blev regeringens förslag, som presenterades på måndagen, en kompromiss. Det blir ingen generell amnesti. Däremot får fler ensamkommande möjlighet att stanna kvar och gå klart gymnasiet. Därefter får de en ny chans till uppehållstillstånd om de får jobb eller fortsätter studera.

Efter en lång tvist har regeringen enats om nya regler för ensamkommande. Förslaget presenterades av Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin tillsammans med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Frågan är dock hur mycket konflikten har skadat S-MP-samarbetet. Foto: Henrik Montgomery, TT

Det här ser Miljöpartiet som en stor seger. Det är det. Men det innebär också att många ensamkommande inte får någon ny chans, till exempel de som inte studerar. De nya möjligheterna till uppehållstillstånd gäller också bara för dem som sökte asyl senast 24 november 2015 och som registrerats som barn vid ankomsten. Många berörs därför inte av regeringens nya förslag.

Dessutom är det oklart hur många som till slut kommer att få stanna här. Det avgörs senare, när de ensamkommande är klara med sina studier. Regeringens förslag innebär också att den som ljugit om sin ålder, och sagt sig vara under 18 år, gynnas och får chans att stanna.

Det här är därför en dålig kompromiss. Det gör asylpolitiken ännu mer komplicerad. Stefan Löfven brukar säga att: "Alla har rätt att komma hit för att söka asyl, men får man inte asyl ska man återvända". Den principen överges nu. Någon ordning och reda inom asylpolitiken blir det verkligen inte.

Kompromissen om de ensamkommande innebär att konflikten inom regeringen är löst. Möjligen kan konflikten flamma upp igen när många inom Miljöpartiet inser hur många ensamkommande som inte berörs av den nya chansen att få stanna i Sverige, men just nu är det lugnt.

Frågan är dock hur mycket den här långvariga konflikten har skadat S-MP-samarbetet. Socialdemokraterna är säkerligen inte helt glada över att ha tvingats till denna kompromiss. Den här typen av ultimatum går inte spårlöst förbi.

När Socialdemokraterna startade samarbetet med Miljöpartiet hoppades man att Miljöpartiet, med sin ungdomliga, gröna och framtidsinriktade profil, skulle innebära en positiv förnyelse även för Socialdemokraterna, som har svårt att hitta fram till de unga väljarna. Sedan dess har dock väljarnas syn på Miljöpartiet förändrats helt, liksom partiets opinionssiffror. Många socialdemokrater lär därför undra vad vitsen är med ett S-MP-samarbete, inte minst när Miljöpartiet ställer ultimatum för att stanna kvar i regeringen. Många socialdemokrater lär därför vilja avsluta samarbetet i samband med valet nästa år.

S-MP-kompromissen om de ensamkommande är en stor framgång för Miljöpartiet. I alla fall på kort sikt. På längre sikt kan uppgörelsen, och Miljöpartiets agerande innan denna, få till följd att S-MP-samarbetet bryts. Och det skulle knappast ses som en framgång för Miljöpartiet.

Mer läsning

Annons