Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Hela Norrtälje kommun måste få del av den stora befolkningsökningen

Annons
Befolkningen i Norrtälje kommun växer kraftigt. Men ökningen sker inte i hela kommunen, vilket skapar klyftor och missnöje. Förhoppningsvis kan kommunens landsbygds- och skärgårdsutvecklingsprogram minska dessa klyftor, och göra så att hela kommunen växer. Foto: Johan Wahlgren.

Norrtälje kommuns befolkning har växt med mer än 2 000 personer de senaste två åren. Det är dock inte hela kommunen som har växt. Hälften av ökningen har skett i Norrtälje stad. Stora ökningar har även skett i Frötuna och Väddö-Björkö-Arholma församlingar.

Detta skapar missnöje och klyftor, och var en viktig orsak till fjolårets folkomröstning.

Samtidigt har befolkningen minskat i flera församlingar de senaste två åren: i Häverö-Edebo-Singö, Edsbro-Ununge, Fasterna och Blidö. Störst var minskningen i Häverö-Edebo-Singö, med drygt 100 personer.

Det här är självklart inte bra. Om befolkningen ökar så mycket så borde hela kommunen växa. Men så sker inte. Detta skapar missnöje och klyftor, och var en viktig orsak till fjolårets folkomröstning. Även om nedläggningen av småskolor utlöste kraven på folkomröstning, så var den grundläggande orsaken ett missnöje med att kommunen satsade så mycket på Norrtälje stad.

Förhoppningsvis kommer de här klyftorna att minska genom det kommunala landsbygds- och skärgårdsutvecklingsprogram som skall antas vid kvällens kommunfullmäktigemöte. Det måste i alla fall vara tanken med programmet.

Det här är ett bra program, men känns lite luddigt och vagt.

Programmet innehåller mängder av punkter för att se till att hela kommunen utvecklas, till exempel bredbandssatsning, underlättande av byggnation på landsbygden, fortsatt va-utbyggnad, främjande av entreprenörskap, utveckling av skolorna på landsbygden och inrättandet av ett landsbygdsråd.

Det här är ett bra program, men känns lite luddigt och vagt. Tanken är dock att detta program inom kort skall kompletteras med ett handlingsprogram där mer konkreta åtgärder skall finnas med.

Om nu programmet kommer att antas. Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna yrkade i kommunstyrelsen att förslaget skulle återremitteras, och om de följer upp detta i kväll så blir det återremiss. Det är dock lite svårt att förstå vad de tre partierna tycker är fel i programmet Moderaterna har till exempel inte deltagit i de dialogmöten där programmet tagits fram, och som anordnats runt om i kommunen, och har inte heller kommit med något remissförslag. Därför är det svårt att veta vad man tycker är fel.

Å andra sidan röstade i fjol Moderaterna för att en folkomröstning skulle genomföras.

Eller så tycker man inte att det behövs något landsbygdsprogram. Enligt vad Berit Jansson, Centerpartiets förra kommunalråd, skrev i en debattartikel i fjol, togs ett landsbygdsprogram fram under de år som de borgerliga partierna styrde Norrtälje kommun. Tjänstemännen arbetade med programmet, men när det var klart ville inte Moderaterna att det skulle antas av kommunfullmäktige.

Å andra sidan röstade i fjol Moderaterna för att en folkomröstning skulle genomföras. Ett av kraven i omröstningen var att det skulle tas fram ett kommunalt glesbygdsprogram. Det är ett sådant program som nu finns framme.

Visst kan landsbygds- och skärgårdsutvecklingsprogrammet bli bättre. Det kan alla program. Men det är absolut tillräckligt bra för att utgöra en god grund för den handlingsplan som kommunstyrelsen nu skall anta, förhoppningsvis innan sommaren. En återremiss vid kvällens kommunfullmäktige kommer bara att fördröja detta.

Mer läsning

Annons