Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Hallstaborna är värda ett riktigt snyggt torg

Annons

Centrumtorget i Hallstavik är inte vackert. Det kan nog de flesta vara överens om.

Sedan länge finns det också planer på att rusta upp Centrumtorget. Tanken var att detta skulle bli klart lagom till Hallstaviks 100-årsjubileum 2015.

Så blev det dock inte. Men planerna övergavs inte, utan hösten 2015 fick föreningar, företagare och boende komma med sina förslag för hur torget skulle bli trevligare. Mer blommor, koppling till skärgård, lek, torgplatser, uteservering och ett sammanhållet möbelprogram var några av önskemålen.

Centrumtorget i Hallstavik är inte vackert. Hallstaborna är värda ett mycket bättre torg. Därför måste Norrtälje kommun anslå mer pengar till upprustningen när det nu visar sig att anbuden inte höll kostnadsramen. Det kan inte handla om speciellt stora pengar.

För några veckor sedan meddelade Norrtälje kommun att arbetet skulle sättas i gång och vara klart nästa sommar. Nu har det dock visat sig att de anbud på upprustningen som kom in till kommunen inte höll kostnadsramen. Pengarna räckte inte till för det kommunen planerade att göra.

Så nu backar kommunen. Nu skall inte ombyggnaden bli lika omfattande och i vissa fall skall billigare material användas. Innan arbetet kan starta måste dock en ny upphandling genomföras. Sådan är lagen.

Det här har skapat en hel del besvikelse i Hallstavik. Detta märks bland annat tydligt på kommentarerna till artikeln om den uppskjutna upprustningen på Norrtelje Tidnings Facebooksida: "Klart att det inte finns några pengar varken för hallsta eller rimbo när allt läggs på Norrtälje. Hallstas torg är ett skämt där rötterna från träden gjort att en stor del knappt kan gås på." "Lägg inte alla pengar på Norrtälje utan nu är det Hallstaviks tur o få lite också tänk om väntrummet i Norrtälje hade brunnit upp då hade det varit uppbyggt dan efter medan Hallstavik får vänta o vänta år efter år." "Men att lägga nästan en miljard på hamnen i Norrtälje går jävligt bra." "Som vanligt. Det satsas endast pengar på Norrtälje. Hallstavik och andra små samhällen får stå vid sidan av och förfalla långsamt."

Det är lätt att förstå denna besvikelse. Kommunen har satsat mängder av pengar på Norrtälje stad, till exempel på upprustningen av miljön kring Norrtäljeån och på Norrtälje hamn. Det här har gjort Norrtälje till en mer attraktiv stad, som förhoppningsvis gör att fler vill flytta till. I slutänden kan därför de satsade pengarna ge en vinst för kommunen.

Norrtälje kommun består dock inte bara av Norrtälje stad. Upprustningen av Norrtälje stad har därför inte bara bekostats av dem som bor i staden, utan av alla kommuninnevånare. Det är därför inte konstigt att de som bor i Hallstavik tycker att även deras utemiljö borde förbättras, och att alla pengar inte skall satsas i Norrtälje stad.

Kostnaden för upprustningen av Centrumtorget i Hallstavik har bedömts ligga på några få miljoner kronor. Det är svårt att tro att anbuden i upphandlingen har dragit över med alltför många miljoner.

Så även om det gäller att vara sparsam med skattebetalarnas pengar så borde Norrtäljes politiker acceptera att anslaget till upprustningen av Centrumtorget i Hallstavik inte räckte. De bör därför helt enkelt anslå mer pengar, i alla fall om det bara behövs en eller ett par miljoner för att få till den tänkta utformningen av torget. Det är Hallstaborna värda. Och dessutom lär en ny upphandling inte heller vara gratis för kommunen.

Mer läsning

Annons