Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Får Norrtälje kommun något glesbygdsprogram?

Folkomröstningen i november kommer inte bara att gälla småskolornas framtiden, utan också om kommunens glesbygdsprogram. Men ett sådant program är redan på gång, och det arbetet lär fortsätta även om det blir ett nej i folkomröstningen. I den delen är alltså omröstningen meningslös. Detta visar tydligt nackdelarna med dagens lag om kommunala folkomröstningar.

Annons

På måndagskvällen hålls sista kommunfullmäktigemötet i Norrtälje kommun innan sommarsemestern. Bland annat kommer fullmäktige att besluta om hur folkomröstningen om småskolorna skall genomföras.

Datum för folkomröstningen blir söndagen den 12 november i år. Den fråga som väljarna får ta ställning till blir: "Vill du att Norrtälje kommun ska behålla och utveckla alla glesbygdsskolor samt upprätta ett kommunalt glesbygdsprogram med helhetsperspektiv över kommunens samtliga områden?".

Vad händer med kommunens glesbygdsprogram om det blir ett nej i folkomröstningen om småskolorna i november? Kommer verkligen S-C-MP-styret att avbryta allt arbete med detta program, som väljarna då har sagt att man inte vill ha?

Det är självklart att det blir denna fråga. Det var ju den som ställdes i den namninsamling som är grunden för omröstningen. Men detta är ingen fråga som är lätt att ta ställning till, än mindre att tolka för politikerna efter att väljarna sagt sitt. Vad innebär till exempel "att behålla alla glesbygdsskolor"? Innebär det att alla skolor måste vara kvar, oavsett hur få elever skolan har?

Ännu knivigare lär det bli att tolka delen om "kommunalt glesbygdsprogram". Egentligen borde det vara enkelt: om det blir ett ja i folkomröstningen skall ett sådant program tas fram, om det blir ett nej vill väljarna inte ha programmet.

Det finns dock en politisk enighet om att ett sådant program skall tas fram. Kommunens S-C-MP-styre har också redan satt i gång arbetet med att ta fram detta, vilket fått det tungvrickande namnet landsbygds- och skärgårdsutvecklingsprogram. Inriktningen för programmet togs av kommunstyrelsen i mars i år och kommunen har anordnat 20 möten runt om i kommunen. Det sista mötet hålls nu på tisdag den 13 juni. På dessa möten har medborgarna fått träffa de tjänstemän på kommunen som är ansvariga för programmet. De kan ge sina synpunkter på vad programmet skall innehålla och på hur Norrtälje kommun skall se ut i framtiden. Tanken är att kommunfullmäktige skall fatta beslut om programmet i mars nästa år.

Om det blir ett nej i folkomröstningen betyder alltså detta att väljarna vill att detta programarbete skall avbrytas. Alla möten blir alltså meningslösa.Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet kommer med stor säkerhet att uppmana sina väljare att rösta nej i folkomröstningen, eftersom de stod bakom beslutet att stänga fem småskolor. Men det innebär samtidigt att de uppmanar väljarna att rösta nej till det glesbygdsprogram de själva håller på att ta fram.

S-C-MP-styret lär därför strunta i vad folkomröstningen säger i denna del. Styret lär inte stoppa arbetet med sitt landsbygds- och skärgårdsutvecklingsprogram även om det blir ett nej i folkomröstningen. Det är också svårt att tro att övriga partier, som ju faktiskt har majoritet i kommunfullmäktige, kommer att tvinga S-C-MP-styret att avbryta arbetet. Den här delen av folkomröstningen är alltså helt meningslös.

Men så kan det bli i en namninsamling för folkomröstning: man lägger dit en mening som alla håller med om för att få så många underskrifter som möjligt. Detta gör att resultatet av folkomröstningen delvis blir meningslöst, och visar tydligt nackdelarna med att ha en lag som gör att en aktionsgrupp får bestämma vilka frågor väljarna skall folkomrösta om.

Läs mer: Minska klyftorna mellan storstad och landsbygd

Mer läsning

Annons