Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Det kan bli mycket svårt att bilda en ny regering efter valet

Annons

De senaste dagarna har två MP-ministrar öppnat för samarbete med Moderaterna. Först ut var vice statsminister Isabella Lövin, och sedan följde kulturminister Alice Bah Kuhnke efter.

"Med det parlamentariska läget är vi öppna för olika konstellationer för att vi ska få en bättre värld", sade Isabella Lövin i en intervju i Expressen den 17 januari. " Vi hade ett gott samarbete tidigare med Reinfeldts regering och vi vet ju inte vad framtiden kan ge", sade Alice Bah Kuhnke i samma tidning den 23 januari.

Allt pekar på Stefan Löfvens regering kommer att röstas bort av riksdagens majoritet efter valet. Men trots Miljöpartiets öppning för M-samarbete pekar det mesta på att det blir mycket svårt att få fram en ny regering, och att regeringsbildningen kommer att ta tid.  Foto: Anders Wiklund, TT

Det är intressant att personer i MP-ledningen öppnar för ett samarbete med Moderaterna. Det visar tydligt den frustration och det missnöje som just nu finns i Miljöpartiet över hur regeringssamarbetet med Socialdemokraterna har fungerat. Men det är också ett bevis på det svåra parlamentariska läge som kan väntas efter valet.

De senaste opinionsmätningarna visar att det är mycket jämnt mellan blocken, och att Sverigedemokraterna behåller sin vågmästarposition. Den senaste Ipsos-mätningen, publicerad i Dagens Nyheter, visar till och med att de rödgröna partierna och allianspartierna skulle få lika många mandat i riksdagen. Det skulle skapa ett mycket kaotiskt läge, som inte ens en ny Decemberöverenskommelse skulle lösa.

En Decemberöverenskommelse II är dock utesluten. Lika uteslutet är det att något block eller parti skulle samarbeta med Sverigedemokraterna.

Ett samarbete mellan Miljöpartiet och allianspartierna kan vara en lösning. Men det är inte alls säkert. Som opinionssiffrorna ser ut nu skulle inte en M-C-L-KD-MP-regering få majoritet i riksdagen. Den skulle därmed vara lika beroende av Sverigedemokraternas passiva stöd som en ren alliansregering. Ännu värre blir det självklart om Kristdemokraterna inte kommer in i riksdagen.

Från Socialdemokraternas sida är lösningen att Centerpartiet och Liberalerna stöttar eller deltar i en S-ledd regering. Det är dock en lösning som varken Centerpartiet eller Liberalerna är det minsta intresserade av.

I stället förespråkar dessa två partier en alliansregering som samarbetar med Socialdemokraterna eller en M-C-L-KD-S-regering. En sådan regering är troligen också den bästa, även om ett så brett samarbete har sina risker, inte minst eftersom det ger Sverigedemokraterna rollen som det främsta oppositionspartiet.

S-ledaren Stefan Löfven har dock kategoriskt avvisat ett sådant samarbete. För svenska socialdemokrater verkar det vara omöjligt med ett M-samarbete, trots att systerpartierna i Tyskland och Finland suttit i samma regering som Moderaternas systerpartier i dessa länder.

Allt pekar på att Stefan Löfvens regering kommer att röstas bort av riksdagens majoritet efter valet. Men trots Miljöpartiets öppning för M-samarbete pekar det mesta på att det blir mycket svårt att få fram en ny regering, och att regeringsbildningen kommer att ta tid.

Men mycket kan hända innan valet. Vad händer till exempel i opinionen ifall ministrar tvingas avgå efter att konstitutionsutskottet är klar med sin granskning av regeringens hantering av IT-skandalen på Transportstyrelsen?

Mer läsning

Annons