Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Det är inte "patetiskt" att vilja avsätta Stefan Löfven

Statsminister Stefan Löfven tycker att allianspartiernas förslag till regering efter valet 2018 är "patetiskt". Det visar att han lever kvar i en förgången tid, den tid då det var en onaturlig avvikelse med en svensk statsminister som inte var socialdemokrat.

Annons

"Patetiskt". Det kallar statsminister Stefan Löfven (S) Moderatledaren Ulf Kristerssons besked i regeringsfrågan: att Alliansen skall regera om den är större är Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna har i många decennier sett sig som det statsbärande partiet i Sverige. För Socialdemokraterna har det varit en anomali, en onaturlig avvikelse, med en svensk statsminister som inte är socialdemokrat.

Att Stefan Löfven anser det

Så är det fortfarande, trots att partiet i dag har mycket färre väljare. För Socialdemokraterna är det naturligt att deras parti skall bestämma formerna för hur en regering skall utses, och att detta sedan leder till att en socialdemokrat blir statsminister. Sedan kan Socialdemokraterna välja att samarbeta med andra, med det skall vara på Socialdemokraternas villkor.

Moderatledaren Ulf Kristersson utmanar nu detta, på samma sätt som C-ledaren Annie Lööf och L-ledaren Jan Björklund tidigare gjort. Annie Lööf och Jan Björklund har tidigare sagt att om alliansen blir mindre än de rödgröna efter nästa val, så kan de tänka sig en koalitionsregering med Allianspartierna och Socialdemokraterna, och att en sådan regering då bör ledas av ett alliansparti, eftersom Alliansen är större än Socialdemokraterna. Ulf Kristerssons har en liknande tankegång, när han nu säger att det bör bildas en alliansregering om Alliansen är mindre än de rödgröna, eftersom Alliansen är större än Socialdemokraterna.

Det här resonemanget stör självklart Socialdemokraterna. Även om många socialdemokrater gärna och ofta pratar om att "bryta blockpolitiken" så skall detta ske på ett sätt som gynnar dem. För Socialdemokraterna innebär därför "bryta blockpolitiken" att allianssamarbetet bryts upp och att Centerpartiet och Liberalerna blir socialdemokratiska stödpartier.

Men att "bryta blockpolitiken" kan ju lika gärna innebära att dagens rödgröna samarbete bryts upp och att Socialdemokraterna eller Miljöpartiet börjar samarbeta med Alliansen.

Detta ligger dock inte i Socialdemokraternas intresse. Det är därför detta kallas "patetiskt".Ulf Kristersson har gjort tydligt att han inte vill samarbeta med Sverigedemokraterna. Det är bra. Det medför dock att det krävs samarbete över blockgränsen, och Ulf Kristersson öppnar också för detta i form av breda överenskommelser om migrations- och bostadspolitiken.

Sådana uppgörelser vill Socialdemokraterna också ha, i alla fall om partiet har statsministerposten. Om de däremot kan tänka sig breda överenskommelser med en alliansregering vill de inte svara på, inte heller om Socialdemokraterna kan tänka sig att sitta i en regering med allianspartierna och med en moderat statsminister.

Sverige har ett svårt parlamentariskt läge, med ett vågmästarparti som inga andra partier vill samarbeta med. Då krävs det nytänkande. Decemberöverenskommelsen var ett sätt, men den lösningen är förkastad och överspelad. Nu krävs något annat.

Socialdemokraterna agerar alltid på det sätt som ger partiet mest makt. Det är naturligt. Lika naturligt är att allianspartierna gör samma sak. Att Stefan Löfven anser detta vara "patetiskt" visar att han Socialdemokraterna lever kvar i en förgången tid.

Mer läsning

Annons