Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Börjar de missnöjda M-väljarna återvända?

Sverigedemokraterna tappar i de två opinionsmätningar som gjorts efter sommaren. Det tycks som om missnöjda väljare är på väg tillbaka till sina "gamla" partier. IT-skandalen på Transportstyrelsen kan vara en orsak, liksom M-ledaren Anna Kinberg Batras ommöbleringar i M-toppen.

Annons

Sverigedemokraterna har länge haft klart högre opinionsstöd än vid valet 2014. Enligt flera av de opinionsmätningar som gjordes före sommaren var partiet till och med näst största parti. Orsaken var Moderaternas kraftiga nedgång.

Men kanske är Sverigedemokraternas stöd nu på väg att minska. I Demoskops första mätning efter semestern går Sverigedemokraterna kraftigt tillbaka, med hela 3,5 procentenheter. Samtidigt går Moderaterna framåt, vilket gör att man återigen blir nästa största parti. Även Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna går framåt.

Liknande tendenser, men inte lika starka, finns i Novus första mätning efter sommaren. Även där backar Sverigedemokraterna, fast bara 1,3 procentenheter. Även hos Novus går Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna framåt. Däremot backar Moderaterna.

Kanske beror Moderaternas förbättrade siffror i Demoskop på att förtroendet för Anna Kinberg Batras har ökat sedan hon i juni möblerade om i partiets topp och bland annat bytte ut partisekreteraren Tomas Tobé.

Det har varit en turbulent sommar, där IT-skandalen på Transportstyrelsen bland annat medfört att två S-ministrar tvingats att avgå. Opinionsmätningar visar att hälften av väljarna tycker att regeringen hanterat skandalen dåligt. Nästan lika många tycker att alliansen agerat lika illa. Trots det har alltså stödet för såväl Socialdemokraterna som flera allianspartier ökat, samtidigt som stödet för Sverigedemokraterna minskat.

Sverigedemokraterna inger inte förtroende i kristider. Då minskar också intresset av att proteströsta. Därför är det inte så överraskande att IT-skandalen på Transportstyrelsen har fått väljare att återvända till sina "gamla" partier.

Sverigedemokraternas nedgång kan också bero på att allianspartierna blivit mer aktiva gentemot regeringen under sommaren, bland annat genom hotet om misstroendeförklaring mot tre ministrar. En del alliansväljare var troligen mycket missnöjda med Decemberöverenskommelsen, vissa troligen så missnöjda att de var beredda att lägga sin röst på Sverigedemokraterna. Dessa kan nu vara på väg att återvända till alliansen.

Statistiska Centralbyrån redovisade i juni undersökningar dels om vilket parti väljarna skulle rösta på, dels om vilket parti väljarna ansåg att de stod närmast. För Sverigedemokraterna var skillnaden nästan fem procentenheter; 18,4 procent skulle rösta på partiet, medan 13,5 procent ansåg att Sverigedemokraterna var det parti som låg dem närmast. En mycket stor del av SD-väljarna tyckte alltså inte att Sverigedemokraterna var det bästa partiet, men skulle ändå rösta på dem.

För Moderaterna visade SCB det omvända. 21 procent tyckte Moderaterna låg dem närmast, men bara 18,1 procent tänkte rösta på partiet.

Demoskops siffror tyder på att viljan att rösta på Moderaterna har ökat bland dem som tycker att Moderaterna är bästa parti. Kanske beror det på Moderaternas agerande under IT-skandalen, kanske på att förtroendet för Anna Kinberg Batra har ökat sedan hon i juni möblerade om i partiets topp och bland annat bytte ut partisekreteraren Tomas Tobé.

Det blir nu mycket intressant att se vad kommande opinionsmätningar visar. Förhoppningsvis visar även de att Sverigedemokraternas framgångsvåg definitivt har brutits.

Mer läsning

Annons