Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Bara att hoppas att det inte blir katastrof i det franska presidentvalet

Vem som är president i Frankrike är mycket viktigt för hela Europa. Det vore därför katastrofalt för hela Europa om Marine Le Pen och Jean-Luc Mélenchon blir de två som får flest röster i söndagens första omgång av det franska presidentvalet, och därmed går vidare till nästa valomgång.

Annons

På söndag går Frankrike till presidentval. Det blir en riktig rysare.

Frankrike är ett av Europas kärnländer, med stolta demokratiska traditioner. Därför är det förvånande, och djupt tragiskt, att presidentkandidaterna i år håller så låg kvalitet.

Elva kandidater ställer upp i valet. Två av dem går vidare till nästa valomgång, som äger rum den 7 maj.

Det finns fyra huvudkandidater: Emmanuel Macron, Marine Le Pen, François Fillon och Jean-Luc Mélenchon. Emmanuel Macron har varit ekonomiminister i den sittande socialistregeringen. Nu har han dock bildat ett eget parti och vill driva en marknadsliberal vänsterpolitik. Marine Le Pen är partiledare för Nationella Fronten, ett nationalistiskt parti som vill införa totalstopp för invandring, skrota euron och ta Frankrike ut ur Nato och EU. François Fillon är högerpartiet Republikanernas kandidat och är nyliberal i ekonomiska frågor och mycket konservativ i sociala frågor. Han är dock föremål för en polisutredning efter att ha avlönat sin fru med hundratusentals euro utan att hon utfört något arbete. Jean-Luc Mélenchon står långt ut på vänsterkanten, vill att Frankrike lämnar EU och vill införa 100 procents marginalskatt på löner över 30000 euro i månaden. Han tycker att det var rätt att Sovjet invaderade Tjeckoslovakien och vill att Frankrike går med i Bolivaralliansen: ett ekonomiskt samarbetsorgan mellan Kuba och Venezuela.

Nationella Frontens partiledare Marine Le Pen vill införa totalstopp för invandring, skrota euron och ta Frankrike ut ur Nato och EU. Med henne som president skulle Frankrike förändras på ett katastrofalt sätt.

Med Marine Le Pen eller Jean-Luc Mélenchon som president skulle alltså Frankrike förändras på ett katastrofalt sätt. Landet skulle antingen få en extremnationalistisk eller en gammalkommunistisk president, båda med klart antidemokratiska tendenser. Båda vill föra Frankrike ut ur EU, vilket skulle få mycket negativa konsekvenser för detta samarbete. EU skapades för att förhindra nya krig mellan Frankrike och Tyskland, och har lyckats få dessa två arvfiender att samarbeta. Om Frankrike lämnar EU är risken stor för att denna konflikt återuppstår.

Dessutom har de båda en helt orealistisk ekonomisk politik, som innebär kortare arbetstid och lägre pensionsålder. Med någon av dem som president kommer därför Frankrikes redan dåliga ekonomi att bli riktigt usel.

Vem som är president i Frankrike är mycket viktigt för hela Europa. Det vore därför katastrofalt för hela Europa om Marine Le Pen och Jean-Luc Mélenchon är de två som får flest röster i valet på söndag, och därmed går vidare till nästa valomgång. Tyvärr är detta inte heller något orimligt resultat, för även om Emmanuel Macron och Marine Le Pen just nu leder i opinionsmätningarna, så är deras ledning liten, och alla de fyra toppkandidaterna har just nu ett opinionsstöd runt 20 procent.

Emmanuel Macron är den överlägste vettigaste bland de fyra toppkandidaterna. Det är därför bara att hoppas att han blir en av de två som i valet på söndag går vidare till nästa valomgång.

Emmanuel Macron är, trots sina brister, den överlägset vettigaste kandidaten bland de fyra. Han står för en mittenpolitik ekonomiskt sett, är EU-vänlig och inte lika korrumperad som François Fillon. Det är därför bara att hoppas att han blir en av de två som i valet på söndag går vidare till nästa valomgång. I så fall är chansen mycket stor att han också blir Frankrikes president. Och det vore det bästa för såväl Frankrike som EU, och därmed också för Sverige.

Mer läsning

Annons