Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Alliansen vinner på att ge ett tydligt besked i regeringsfrågan

Allianspartierna tänker ta fram ett gemensamt valmanifest. Det är bra. På samma sätt bör allianspartierna enas om hur de tänker agera vid olika utfall i valet, till exempel om alliansen blir mindre än de rödgröna. Alliansen vinner på den typen av tydliga besked till väljarna.

Annons

Allianspartierna är överens om mycket. De är överens om att fälla Stefan Löfvens regering efter valet nästa år. De är överens om att bilda en alliansregering efter valet om allianspartierna blir större än de rödgröna.

Däremot är de inte överens om vad som skall hända om allianspartierna får färre röster än de rödgröna. Centerpartiet och Liberalerna utesluter då en alliansregering eftersom den skulle bli beroende av Sverigedemokraternas aktiva stöd, och därmed ge detta parti möjlighet att kräva inflytande på regeringens politik. Moderaterna och Kristdemokraterna har däremot inte uteslutit detta.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor menar nu att det inte är nödvändigt för allianspartierna att enas. Enligt henne kan Alliansen gå till val utan att lämna ett gemensamt besked i denna fråga.

Visst kan Alliansen göra det. Men det minskar trovärdigheten för allianspartierna, och det minskar värdet av att gå till val som en allians. Det är också mycket olyckligt om partierna inte kan enas om att hålla en tydlig rågång gentemot Sverigedemokraterna, som har en människosyn och värderingar som bär tydliga spår av partiets rasistiska förflutna.

Visst kan Alliansen gå till val utan att lämna tydliga besked i regeringsfrågan. Men det minskar trovärdigheten för allianspartierna, och det minskar värdet av att gå till val som en allians.

Men uppenbarligen vill inte Moderaterna och Kristdemokraterna hålla denna tydliga rågång. Det kan bero på att de är rädda för att tappa väljare till Sverigedemokraterna. Men det kan också bero på att de tror att Sverigedemokraterna lojalt kommer att stötta alliansregeringens förslag på samma sätt som Vänsterpartiet stöttar S-MP-regeringens förslag.

Det är dock en felbedömning. Sverigedemokraterna är inget ytterparti till höger, på samma sätt som Vänsterpartiet är ett ytterparti till vänster. I en del frågor ligger Sverigedemokraterna i stället ganska nära Socialdemokraterna.

Till detta kommer att Vänsterpartiet har utnyttjat sin position för att påverka S-MP-regeringens politik. Förslaget om vinsttak för privata välfärdsföretag är ett tydligt exempel. På samma sätt kommer Sverigedemokraterna att försöka påverka en alliansregering. SD-ledaren Jimmie Åkesson och flera andra ledande sverigedemokrater har tydligt sagt att de vill få något i utbyte för ett stöd.

Även här i Norrtälje kommun tyder mycket på att Sverigedemokraterna behåller sin vågmästarposition efter nästa val. Vad som händer då är en öppen fråga. Partierna i dagens samverkansstyre, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet, tänker gå till val var och en för sig, och inte med målet att vilja fortsätta samarbetet efter valet. Inte heller de fyra allianspartierna tänker gå till val med målet om att samarbeta efter valet.

De ideologiska skillnaderna i en kommun är dock klart mindre än på riksnivå. Det finns därför större anledning att partierna på riksnivå ger tydliga besked om vad som kommer att hända efter valet.

Allianspartierna tänker ta fram ett gemensamt valmanifest. Det är bra. Det gör att väljarna vet vilken politik en alliansregering tänker driva. Men på samma sätt bör också allianspartierna enas om hur de tänker agera vid olika utfall i valet, till exempel om alliansen blir mindre än de rödgröna. Alliansen vinner på den typen av tydliga besked till väljarna.

Mer läsning

Annons