Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Alla partier bör tala om hur de tänker tolka resultatet av folkomröstningen om småskolorna

Det är bra att Liberalerna nu berättar hur man tänker följa resultatet av folkomröstningen. Det borde övriga partier också göra så snart som möjligt. Det är mycket bra att veta för dem som tänker gå och rösta den 12 november.

Annons

Om en månad, den 12 november, är det dags för folkomröstning i Norrtälje kommun. Väljarna skall då rösta ja eller nej till följande: "Vill du att Norrtälje kommun ska behålla och utveckla alla glesbygdsskolor samt upprätta ett kommunalt glesbygdsprogram med helhetsperspektiv över kommunens samtliga områden?".

I vanliga val brukar valaffischerna höja valtemperaturen och visa att det är dags för val. I vanliga val är det så här dags, en månad före valet, som valaffischerna börjar sättas upp.

Folkomröstningen den 12 november är ju bara rådgivande, vilket gör att det blir politikerna i kommunfullmäktige som bestämmer.

Ännu har det inte dykt upp några valaffischer. Det lär nog inte göra det heller. Valaffischer är dyra att ta fram och trycka upp, och med mindre än ett år kvar till ordinarie val vill de flesta partier, troligen alla, spara sina pengar till detta tillfälle, då mycket mer står på spel för partierna. Inte minst gäller detta de partier som var emot folkomröstningen.

Möjligen kommer aktionsgruppen bakom folkomröstningen att affischera. Men oavsett detta lär det troligen knappast märkas ute på gator och torg den kommande månaden att Norrtälje kommun har ett val framför sig. Frågan är hur det påverkar valdeltagandet.

En annan intressant fråga är hur partierna kommer att följa och tolka folkomröstningsresultatet - folkomröstningen är ju bara rådgivande, vilket gör att det till sist blir politikerna som bestämmer. Det går ju bara rösta ja eller nej, trots att folkomröstningen egentligen handlar om helt olika två saker: nedlagda skolor och glesbygdsprogram. Tolkar då politikerna ett "nej" i folkomröstningen som att arbetet med landsbygds- och skärgårdsutvecklingsprogrammet skall avbrytas? Och hur tolkar politikerna ett "ja" till att "alla glesbygdsskolor" skall behållas? Innebär det att antalet elever i skolan inte spelar någon roll?

Det var därför bra att Vänsterpartiet i en debattartikel i Norrtelje Tidning i slutet av juni menade att alla partier innan valdagen borde tala om de tänker tolka resultatet av folkomröstningen. Tyvärr har få partier hittills gjort detta. Inte ens vänsterpartisterna själva har gjort det.

Det är egentligen bara Liberalerna som lämnat besked, vilket man gjorde i en debattartikel i onsdagens Norrtelje Tidning. Där slår man fast att man tolkar ett ja i folkomröstningen som att de fem nyligen nedlagda skolorna, Singö, Närtuna, Herräng, Rånäs och Björkö-Arholma, skall öppnas igen. Men samtidigt är beskedet luddigt. Liberalerna menar att skolorna bara skall öppnas om "elevunderlaget är i motsvarande storleksordning som innan nedläggningarna och att det går att hitta lärare som kan bedriva undervisning med god kvalitet". Det lämnar stort utrymme för tolkningar.

Vad gäller glesbygdsprogrammet kommer Liberalerna inte att motsätta sig detta, även om det blir ett "nej" i folkomröstningen, eftersom man inte tror att någon är emot ett sådant program. Hur Liberalerna vet detta redovisar man inte, men det är troligen helt rätt. Den delen av folkomröstningsfrågan är konstig.

I vilket fall är det bra att Liberalerna berättar hur man tänker följa resultatet av folkomröstningen. Det borde övriga partier också göra så snart som möjligt. Det är mycket bra att veta för dem som tänker gå och rösta den 12 november.

Läs mer:

Reidar Carlsson: Hur många orkar gå och rösta i november?

Fel att folkomrösta om småskolorna – men kampanjen har inte varit förgäves

Mer läsning

Annons