Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orimligt att själv få bestämma sin ålder

Annons

Åldersgränser spelar stor roll i det svenska samhället. När man är 15 år blir man straffmyndig och får köra moped (om man har mopedkörkort). När man är 16 får man övningsköra för bilkörkort och starta eget företag.

Åldersgränser spelar stor roll i det svenska samhället. När man är 15 år blir man straffmyndig och får köra moped (om man har mopedkörkort). När man är 16 får man övningsköra för bilkörkort och starta eget företag. När man är 18 är man myndig, får rösta i politiska val och gifta sig. När man är 20 får man handla på Systembolaget och ta körkort för tung motorcykel. För att ta några exempel.

Därför är det viktigt att veta hur gammal någon är. Och oftast är det inga problem. Det svenska folkbokföringssystemet har få luckor.

Åtminstone för dem som är födda i Sverige. Dem födda utomlands är det större problem med, framför allt de som saknar identitetshandlingar, och som inte vill avslöja sin verkliga ålder.

Detta gäller för många av de ensamkommande ungdomar som söker asyl i Sverige. De vet att helt andra regler gäller om de är över 18 år än om de är under. De vet att de har större chans att få stanna i Sverige om de är under 18. Det är därför inte konstigt att många av dem som är 18 ljuger om sin ålder.

Det här skapar dock stora problem. Det innebär att vuxna behandlas som barn, och bor och går i skolan tillsammans med barn. Det innebär risker för barnen, och det ökar också kostnaderna för samhället. Bara boendet för den som är under 18 år kostar en halv miljoner kronor mer per år än för den som är över 18. Det skapar också problem för rättssystemet, eftersom straffen är olika för barn och vuxna; under 15 år får man inget straff, och de mellan 15 och 18 döms mycket sällan till fängelsestraff.

Trots detta har åldersbedömningen av de ensamkommande hittills skett på ett nära nog godtyckligt sätt. Till stor del har de ensamkommande själva kunnat avgöra vilken ålder de vill att Migrationsverket skall ge dem. Det är helt orimligt, eftersom många har så stora skäl att ljuga, och uppge att de är yngre än de är.

Samtidigt har de medicinska metoderna för åldersbestämning haft stora brister. Det finns dock metoder som har godtagbar säkerhet, som Socialstyrelsen visade i april. Men uppenbarligen har det hittills inte funnits någon vilja att använda dessa metoder.

Men nu skall det bli ändring på detta. Rättsmedicinalverket fick i våras regeringens uppdrag att genomföra medicinska åldersbedömningar i stor skala. På fredagen redovisade verket hur detta skall ske: dels genom en undersökning av visdomständerna, dels genom undersökning av knäleder. Tanken är att nästa år bestämma åldern på mellan 15000 och 18000 personer.

Det är bra att den här åldersbestämningen kommer i gång, även om så borde ha skett för länge sedan. Enligt Migrationsverket finns det osäkerhet kring åldern för 70 procent av de ensamkommande som uppgett att de är mellan 15 och 17 år. Den osäkerheten har lett till att många vuxna i dag är placerade tillsammans med barn på HVB-hem och skolor. Detta är naturligtvis inte bra för barnen.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det finns felmarginaler även i de metoder som nu skall användas för åldersbestämning. Det gör att det även i framtiden kan vara svårt att avgöra om någon är under eller över 18 år. I de lägena bör man hellre fria än fälla, det vill säga sätta åldern till under 18.

Mer läsning

Annons