Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkomröstningar ger inte mer demokrati

I stort sett fungerar demokratin mycket bra mycket bra i Norrtälje kommun. Beslutet att stänga de små skolorna fattades på ett oklanderligt demokratiskt sätt. En folkomröstning om skolorna innebär därför inte mer demokrati.

Annons

Blir det en folkomröstning om småskolornas framtid i Norrtälje kommun? Troligen inte. Men nu har kommunen i alla fall bestämt att frågan skall beslutas av kommunfullmäktige den 3 april.

I juni i fjol beslutade kommunfullmäktige att lägga ner fem småskolor. Strax därefter startade en namninsamling om en folkomröstning där följande fråga skulle ställas: "Vill du att Norrtälje kommun ska behålla sina glesbygdsskolor och upprätta ett kommunalt glesbygdsprogram?".

Det är lätt att i en folkomröstning rösta för att de små skolorna skall bevaras, om man slipper ta ansvaret för att skolorna får bra lärare eller att undervisningen håller hög kvalitet. Det ansvaret läggs i stället på de förtroendevalda politikerna.

Över 7000 skrev på namninsamlingen. Enligt lagen måste kommunfullmäktige behandla frågan om en folkomröstning om fler än tio procent av de röstberättigade innevånarna krävt detta i en namninsamling. Den gränsen passerades med råge.

När frågan om folkomröstning behandlas i kommunfullmäktige räcker det med att en tredjedel av ledamöterna stöder förslaget för att detta skall bifallas. I Norrtäljes fall innebär det 21 ledamöter. Hittills har dock bara Roslagens oberoende parti, Liberalerna och Sverigedemokraterna uttalat sitt stöd för folkomröstningen. Dessa tre partier har tillsammans elva ledamöter. Även om vissa ledamöter i de andra partierna stöder kravet på folkomröstning, så är det svårt att tro att antalet kommer att räcka.

Det är dock aldrig lätt att säga nej till krav på folkomröstning. Många menar till exempel att folkomröstningar är "mer demokratiska" än beslut i kommunfullmäktige. Och som politiker är det alltid svårt att säga nej till mer demokrati.

Frågan är dock om folkomröstningar verkligen innebär mer demokrati. Många tycker inte det. Författaren och journalisten Göran Rosenberg formulerade sig i somras så här i en krönika i radioprogrammet God Morgon-världen: "Det finns de som påstår att folkomröstningar är den högsta formen av demokrati. Tro dem inte. Folkomröstningar är ett slag i magen på demokratin. I varje fall på det vi kallar den representativa demokratin, som är den enda demokrati vi känner som förmår förena makt med ansvar. Demokrati handlar nämligen inte bara om att fatta demokratiska beslut, utan i minst lika hög grad om att utkräva demokratiskt ansvar. I en folkomröstning är kopplingen mellan beslut och ansvar upphävd."

Det ligger väldigt mycket i detta. Om man tar Norrtäljes småskolor som exempel: det är lätt att rösta för att de små skolorna skall bevaras, om man slipper ta ansvaret för att skolorna får bra lärare eller att undervisningen håller hög kvalitet. Det ansvaret läggs i stället på de förtroendevalda politikerna.

Det lär bli en intressant debatt i kommunfullmäktige den 3 april. Vissa kommer säkerligen att hävda att en folkröstning om skolorna behövs för demokratins skull, precis som sex liberaler gjorde i en debattartikel i NT den 3 november i fjol: "En folkomröstning är helt nödvändig för att många medborgare ska kunna återfinna en gnutta tro på demokratin i vår kommun".

Visst finns det vissa brister i demokratin i Norrtälje. I stort sett fungerar dock demokratin mycket bra. Beslutet att stänga de små skolorna fattades på ett oklanderligt demokratiskt sätt. En folkomröstning om skolorna innebär därför inte mer demokrati.

Mer läsning

Annons