Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det var uppenbarligen helt rätt av Moderaterna att byta partiledare

Annons

Statsvetarna brukar säga att partiledaren spelar liten roll för partiernas valresultat. Mycket tycker på att de har fel. I alla fall när det gäller Moderaterna.

På tisdagen kom Statistiska centralbyråns stora partisympatiundersökning. Eftersom den bygger på många fler intervjuer än andra opinionsmätningar brukar den anses som mer rättvisande.

Moderaterna är de stora vinnarna i den nya SCB-mätningen. Partiet får 22,2 procent, vilket är 4,1 procentenheter högre än i den SCB-mätning som kom för ett halvår sedan.

Moderaterna gjorde uppenbarligen helt rätt som bytte partiledare, trots att bytet skedde så nära valet. Partiet går starkt framåt i SCB:s stora partisympatiundersökning, och den enda möjliga förklaringen är partiledarbytet från Anna Kinberg Batra till Ulf Kristersson. Foto: Janerik Henriksson, TT

I våras var Moderaterna ett parti i kris. Partiet hade tappat rejält i opinionen efter att partiledaren Anna Kinberg Batra hade öppnat för "samtal" med Sverigedemokraterna. Många M-väljare hade gått till Centerpartiet, men Moderaterna tappade också väljare till Sverigedemokraterna. Den stora frågan var om Moderaternas partibygge, med blandningen av liberalism och konservatism, fungerade i dagens politiska landskap.

Nu tycks dock Moderaternas kris vara över. Även om partiets SCB-siffra ligger långt under partiets valresultat 2010 (30,1 procent) så ligger stödet nu ungefär på samma nivå som i valet 2014. Det är inte bra, men ingen krissiffra.

Att SCB-siffrorna förbättrats beror dock knappast på att Moderaterna har förändrat sin politik. Där har inte så mycket hänt, förutom en del skärpningar i migrationspolitiken, dock inga omvälvande sådana.

Den största förändringen för Moderaterna är i stället bytet av partiledare från Anna Kinberg Batra till Ulf Kristersson. Det har uppenbarligen fått mycket stor effekt.

I helgen publicerade Dagens Nyheter en Ipsosmätning som visade att 20 procent av väljarna vill se Ulf Kristersson i ledningen för nästa regering. Bland alliansväljarna var siffran 48 procent. När Ipsos gjorde motsvarande mätning i augusti, då Anna Kinberg Batra var M-ledare, var det bara sex procent som ville se henne som statsminister bland alla väljare, och 17 procent bland alliansväljarna. Moderaterna gjorde uppenbarligen helt rätt som bytte partiledare, trots att bytet skedde så nära valet.

I augusti var C-ledaren Annie Lööf som var alliansväljarnas favorit. 44 procent ville se henne som statsminister. I dag är siffran klart lägre: 28 procent. Det är också från Centerpartiet som Moderaterna tagit en del av sina nya väljare. Centerpartiet får i tisdagens SCB 9,5 procent, vilket är 1,8 procentenheter lägre än i förra SCB-mätningen.

Än fler väljare har dock Moderaterna tagit från Sverigedemokraterna. Detta parti får 14,8 procent i SCB, vilket är en minskning med 3,6 procentenheter och den lägsta SCB-siffran för Sverigedemokraterna sedan maj 2015.

Det är dock inte bara Moderaterna som tagit tillbaka SD-väljare. Detta har också Socialdemokraterna, som med 32,6 procent får sin högsta SCB-siffra sedan valet 2014.

Det är mycket glädjande att Sverigedemokraterna tappar på detta sätt, och det finns egentligen ingenting som säger att den här trenden inte håller i sig fram till valet. I så fall blir valet en tillbakagång för Sverigedemokraterna, inte den stora framgång som många, inte minst SD-ledningen, räknat med.

Mer läsning

Annons