Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annie Lööf är så tydlig som hon behöver vara

Annie Lööfs besked i regeringsfrågan är så tydligt det behöver vara och sätter dessutom press på S-ledaren Stefan Löfven. Han pratar alltid om att han vill samarbeta över blockgränsen. Gäller detta bara om Socialdemokraterna har regeringsmakten?

Annons

De senaste veckornas opinionsmätningar har varit rena glädjechocker för centerpartisterna. Det är ju bara några få år sedan Centerpartiet opinionssiffror låg nära eller till och med under riksdagens fyraprocentsspärr.

Nu är det helt andra siffror. I helgens Sifo fick Centerpartiet den högsta siffran hittills för i år: hela 14,2 procent. Man får gå tillbaka till början av 1980-talet, och Thorbjörn Fälldins dagar som partiledare, för att se lika höga Sifo-siffror för partiet.

Det finns säkerligen flera förklaringar till Centerpartiets höga opinionssiffror just nu. Den allra viktigaste är dock moderatledaren Anna Kinberg Batras besked om att Moderaterna öppnar för samarbete med Sverigedemokraterna. Det har gjort att många moderatväljare nu tycker att Centerpartiet, som tydligt motsätter sig allt samarbete med Sverigedemokraterna, är ett bättre alternativ.

C-ledaren Annie Lööfs besked i regeringsfrågan är att alliansen skall bilda regering om man i valet 2018 blir större än de rödgröna, och att hela alliansen skall föra samtal över blockgränsen om de rödgröna blir större. Däremot utesluter hon att sätta sig i en regering ledd av Stefan Löfven och i en regering som kräver stöd av Sverigedemokraterna. Det är svårt att förstå att detta uppfattas som

Enligt Sifo går Centerpartiet just nu bäst bland dem över 65 år, där man nu når hela 17,9 procent. Bland äldre kvinnor är det hela 19,5 procent som stöder Centerpartiet. Stödet är även stort bland högskoleutbildade: 17,3 procent.

Detta är inte så konstigt. Motståndet mot Sverigedemokraterna är störst bland kvinnor och högskoleutbildade. Det är därför inte så konstigt att många inom dessa grupper nu väljer Centerpartiet. Det är inte heller så konstigt att många äldre motsätter sig samarbete med Sverigedemokraterna - de har ofta mer kunskap om upptakten till Andra världskriget och inser hur problematiskt det är att samarbeta med extremnationalister.

Mycket pekar just nu på att medvinden för Centerpartiet kommer att fortsätta. Om utvecklingen fortsätter kan Centerpartiet snart vara större än såväl Moderaterna som Sverigedemokraterna. Om det senare skulle hända innebär det en mycket tydlig markering från väljarnas sida.

Men samtidigt kan mycket hända. Det är också tydligt att Centerpartiets ledning tonar ner framgången, och pekar på att det bara är valdagen som räknas. Och det gäller att inte drabbas av övermod och hybris. Det straffar sig ofta, vilket till exempel Miljöpartiet märkte i valet 2014. Då låg partiet på opinionssiffror klart över tio procent, men fick trots det bara 6,9 procent i valet.

Dessutom innebär framgångarna att Centerpartiet kommer att angripas hårdare, inte minst från allianshållet. Ledaren i måndagens Dagens Nyheter, där Centerpartiet anklagas för att inte ge tydligt besked i regeringsfrågan, är ett typiskt sådant exempel,

C-ledaren Annie Lööfs besked i regeringsfrågan är att alliansen skall bilda regering om man i valet 2018 blir större än de rödgröna, och att hela alliansen skall föra samtal över blockgränsen om de rödgröna blir större. Däremot utesluter hon att sätta sig i en regering ledd av Stefan Löfven och i en regering som kräver stöd av Sverigedemokraterna. Det är svårt att förstå att detta uppfattas som "otydligt".

Det lär inte bli lätt att bilda regering efter valet 2018. Men Annie Lööfs besked är så tydligt det behöver vara och sätter dessutom press på S-ledaren Stefan Löfven. Han pratar alltid om att han vill samarbeta över blockgränsen. Gäller detta bara om Socialdemokraterna har regeringsmakten?

Mer läsning

Annons