Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla ensamkommande har inte rätt till asyl

Annons

I fjol kom tusentals ensamkommande barn och ungdomar från Afghanistan till Sverige, närmare bestämt 23 480. Många av dem är oroliga just nu. Sverige har slutit ett återvändandeavtal med Afghanistan, vilket gör att många av de ensamkommande ungdomarna tror att de kommer att bli skickade till Afghanistan, där vissa av dem aldrig satt sin fot. De är afghanska medborgare, men är födda och uppväxta i Iran.

I helgen hölls demonstrationer mot utvisningen av afghaner på flera platser runt om i Sverige. Det var dock inte bara de ensamkommande som protesterade, utan även andra. Många svenskar har kommit i kontakt med de afghanska ungdomarna och engagerat sig i deras öde.

S-MP-regeringen visar dock inga tecken på att ge efter för påtryckningarna. Migrationsminister Morgan Johansson (S) har i stället svarat kritikerna med att "Vi kan inte ta ansvar för alla Mellanösterns tonårspojkar".

Hans uttalande är ganska okänsligt och även felaktigt. "Alla Mellanösterns tonårspojkar" kommer inte att söka asyl i Sverige. Det finns därför ingen som kräver att Sverige skall ta ansvar för dem.

Å andra sidan har inte Sverige fri invandring. Alla som söker asyl måste ha tillräckliga skäl för att få stanna här, och detta avgörs i domstol, där det finns rätt att överklaga. Om domstolarna kommer fram till att asylskäl inte finns, då måste den asylsökande lämna landet, oavsett vilket land han eller hon kommer ifrån. I annat fall är asylprocessen meningslös och vi har i princip fri invandring till Sverige.

Stora delar av Afghanistan är krigshärjat. Trots det bedömer uppenbarligen Migrationsverket och Migrationsdomstolen inte att alla som kommer från Afghanistan har tillräckliga skäl för att få asyl och att delar av landet är så säkert att det går att skicka människor dit. Hittills har dock de allra flesta av de ensamkommande afghanerna, 85 procent, fått asyl i Sverige.

I helgen hölls demonstrationer mot utvisningen av afghaner på flera platser runt om i Sverige. Och självklart en stor besvikelse för många ensamkommande afghanska ungdomar att inte få stanna i Sverige. Men Sverige har inte fri invandring från Afghanistan.

Det innebär att väldigt många ensamkommande afghaner får och kommer att få asyl. Men alla får det inte. Och för dem är det självklart en stor besvikelse att inte få stanna i Sverige. Självklart skapar avvisningsbesluten också stora känslor bland dem som lärt känna dessa ungdomar och kanske varit deras lärare eller skolkamrater. Det är därför mycket förståeligt att många tycker att inga ensamkommande skall skickas tillbaka till Afghanistan, utan att alla skall få stanna här.

Detta skulle dock innebära att Sverige i praktiken skulle införa fri invandring för alla från Afghanistan. För det går inte att skilja mellan ensamkommande ungdomar och familjer, när det gäller asylkrav. Ungdomar över 18 år är vuxna och skall behandlas som detta. Och har Migrationsverket och Migrationsdomstolen efter sin prövning bedömt att någon från Afghanistan inte har tillräckliga asylskäl för att stanna i Sverige, utan kan skickas tillbaka, då är det en bedömning som bör följas.

I många fall är detta en stor förlust för Sverige. De ensamkommande ungdomarna är ofta mycket studiemotiverade och deras ungdom gör att de ofta är lättintegrerade i det svenska samhället. Det är också lätt att känna sympati för dessa ungdomar och att deras dröm nu riskerar krossas.

Men det hjälper inte. Om de inte har tillräckliga asylskäl, så får de inte stanna.

Mer läsning

Annons