Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg hissen på insidan istället

Annons

Gevärsfaktoriet i Norrtälje eller Zettersténska gården, som den kallas sedan min farfars farfars tid, har under de senaste 100 åren rymt det s k Roslagsmuseets rikhaltiga samlingar.

Stiftelsen som numera förvaltar Roslagsmuseet har i år överlåtit sina utställningslokaler till kommunen som avser förändra dem till generella kontor/verksamhet/möteslokaler. Vad som skall ske med museets samlingar är därmed skrivet i stjärnorna. Strider inte detta mot stiftelsens stadgar som säger att stiftelsen skall ”förvalta, vårda och utöka museet och dess samlingar och hålla dem tillgängliga för allmänheten.”

Trots att byggnaden har högsta skyddsklass i kommunens bevarandeprogram och enligt Plan- och bygglagen inte får förvanskas, har stiftelsen ansökt och fått bygglov för en utvändig hiss och trappa till vindsvåningen.

Ett synnerligen fult ingrepp som inte behövs!

I stället kan en hiss mycket enkelt installeras inom den befintliga huskroppen och en ursprunglig invändig trappa kan återanvändas. Det skulle vara ett mycket bättre alternativ, som inte förfular men tar hänsyn till husets kulturhistoriska och miljömässiga värde. Och som kostar en bråkdel av den hiskeliga påbyggnaden. Med en sådan varsam ombyggnad skulle Roslagsmuseet kunna återuppstå i sina ursprungliga lokaler i stället för att gå en okänd framtid tillmötes.

Ulf Zettersten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons