Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi väljer fred eller krig

Annons

Vad menar vi med ordet krig? Om man läser Wikipedias definition betyder krig en organiserad våldsam konflikt mellan stater eller folk. Krig styrs av maktbegär som består av girighet och fruktan.

Definitionen varierar beroende på vad som kvalificerar vissa väpnade konflikter som krig och vissa inte. Det har bland annat föreslagits att en väpnad konflikt där fler än 1000 kombattanter dör under ett år i strid ska betecknas som krig. Något formellt krav på krigsförklaring krävs dock inte.

Dagens krig utkämpas inte på fält utan man utplånar allt levande och även hela städer genom att bomba dem sönder och samman, skriver Axianne Gerdman. Foto: Hassan Ammar, TT.

Vår värld var tryggare under efterkrigstiden 1945-1990 än vad den är nu enligt flera forskningsrapporter. Vad kan detta bero på? Har insikten om krigets destruktivitet runnit av oss?

Att människan är ett grymt rovdjur är väl i dag liksom innan den tryggare perioden ett välkänt faktum. Det har alltid funnits andra oförsvarliga grymheter som inte uppfyllt krigets kriterier. Jag tänker på fördrivning av och dödande av andra folkslag som exempel svenskarnas övergrepp och bemäktigande av samernas marker och levnadsmöjligheter. Även andra ursprungsfolk som indianer, aboriginer i Australien och folkgrupper i Japan fick sina sätt att leva tillintetgjorda.

Europa koloniserade länder och delar av länder. Tog vad de ansåg värdefullt och förslavade folket.

Mycket av det som en gång skedde tar vi i dag moraliskt avstånd från. Men föreställningen att krig är färgat av heroism lever fortfarande kvar.

Åtminstone om det gäller att försvara sitt fosterland. Under den tid Sverige betraktades som en stormakt hyllade man våra krigiska kungar som hjältar, exempelvis Karl XII och Gustav II Adolf. De är ännu i dag avbildade som statyer sittande till häst. De lät sitt eget folk lida nöd och skaffade sig ära genom att döda andra länders folk och lägga beslag på deras mark.

I idrottsliga sammanhang erövrar man segrar och medaljer. Tänkandet är överfört på krigiska meriter. Man vann på slagfältet om man mejade ner ”det fientliga” landets män. Som gängbråk men i större skala.

Dagens krig utkämpas inte på fält utan man utplånar allt levande och även hela städer genom att bomba dem sönder och samman. Luften och marken förgiftas även för djur och natur.

I Sverige och i många andra länder har vi avskaffat dödsstraff. Förhoppningsvis har människan kommit till en större mognad. Forskning bedrivs om andra sätt än våld att lösa konflikter. Krig och fred är inga naturfenomen som människan hjälplöst utsätts för, som oväder och solsken. Vi väljer fred eller krig.

Det borde inte vara alldeles omöjligt att tänka sig att den bestialiska människoarten som trots allt åstadkommer mycket gott för sina artfränder ska kunna tämjas till en besinningsfull och civiliserad varelse?

Vi måste först lämna villfarelsen att det kostar mindre att skapa fred än krig. För att fredslinjen ska segra krävs mod, klokskap, mognad och samhälleliga resurser. Valet är helt och hållet vårt eget som art.

Axianne Gerdman, Norröra

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons