Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi stöder människors vilja att bli lyssnade till

Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Centerpartiet skall inte förminska människors vilja att genomföra den kommunala folkomröstningen i oktober. Den är nämligen ett utfall av dessa partiers oförmåga att ta till sig väljarnas vilja, skriver fyra företrädare för Landsbygdspartiet oberoende.

Annons

Visst är det märkligt. Samtliga riksdagspartier i Sverige bekänner sig till det vi kallar för demokrati, det vill säga att folket får säga sitt vid de allmänna valen vart fjärde år. Däremellan gör man sig dock icke besvär att lyssna på det missnöje som sprider sig bland kommunens innevånare.

Men om de röstberättigade, i detta fall i Norrtälje kommun, inte känner att partierna de lagt sin röst på gör det man utfäst sig att göra, utan snarare tvärt om, då skall de tiga.

Det finns ett tillfälle när staten vill ha ”rådgivning”. Då brukar nationella folkomröstningar användas. Men, som sagt, de är bara rådgivande, för folket kan ha fel och folkomröstningar används ytterst sällan som ett instrument. Men lustigt nog fungerar demokratin alldeles utmärkt i ett av Europas mest välskötta länder, Schweiz.

Det finns ett tillfälle när staten vill ha ”rådgivning”. Då brukar nationella folkomröstningar användas. Men, som sagt, de är bara rådgivande, för folket kan ha fel och folkomröstningar används ytterst sällan som ett instrument, skriver fyra företrädare för Landsbygdspartiet oberoende.

Schweizarna slipper exempelvis att grundlagsändringar myglas igenom i sin motsvarighet till vår riksdag, det som exempelvis hände oss 2010 då Regeringsformen ändrades utan knappast någon debatt. Då gavs EU-rätten företräde över vår nationella lagstiftning om konflikt uppstår. En sådan genomgripande förändring av en grundlag fick folket inte tycka till om.

Nu handlar det om något betydligt mindre än att ändra en grundlag, men ändå oerhört viktigt för demokratin, nämligen att kommunens innevånare skall få möjlighet att säga sitt angående glesbygdsskolors vara eller inte vara samt ett kommunalt glesbygdsprogram, i en folkomröstning senare i höst.

Miljöpartiet tycks vara värst i sin fientlighet mot landsbygden av partierna samverkansstyret i Norrtälje kommun. (De andra partierna i detta styre är Socialdemokraterna och Centerpartiet.) Man hör vad man vill höra.

Exempelvis har Bosse Blideman (MP) hört följande, nämnt i en debattartikel den 8 augusti: ”Jag hör människor runt nedlagda skolor som tycker att det är bra för deras barn att de får träffa fler skolkompisar, men de vågar tyvärr inte säga det högt på grund av den hätska debatten. Man kan tycka olika, men tonläget borde vara ett annat.”

Men samme Bosse Blideman har tydligen inte hört att det går att bussa barn åt andra hållet. Han har också en ytterst märklig retorik. Den lilla väl fungerande landsbygdsskolan får det nedvärderande epitetet ”mikroskola”. Att dessutom använda ordet hätsk kring debatten är underskatta den ilska många barnfamiljer känner.

Men problemet är större än Bosses Blidemans anmärkningar på att låta människor säga sitt. Sedan slutet av 1960-talet har det experimenterats friskt med den svenska skolan. Den kunskapsbaserade skolan fick ge plats åt allehanda pedagogiska tankar. Att ställa krav blev fult. Lärarens roll började degraderas.

Skolan blev så småningom också en kommunal angelägenhet. Där började det gå riktigt illa. Där och då föddes den ojämlika skolan. Där och då blev skolan en kommunal budgetregulator. Det sistnämnda är inte Bosse Blidemans fel, det ligger mer på Socialdemokraterna.

Kommunen i sig tycks heller aldrig vara intresserad av att spara på sina egna interna kostnader. Vare sig det handlar om antalet kommunalråd eller en flock av konsulter som uppenbarligen gör det jobb som kommunens egen personal borde klara av. Men konsulter är ju bra att ha, speciellt om man vill kunna skylla ifrån sig eller verka neutral i saken. Det anser vi i Landsbygdspartiet oberoende är en ytterst besvärande omständighet.

Oavsett var i kommunen vi bor, betalar vi lika mycket i kommunalskatt. Vi har rätt att kräva en nästintill likvärdig service.

Kanske skall vi kräva en differentierad kommunalskatt? Nja, säger då någon. Kommunallagen förhindrar den saken. Då säger Landsbygdspartiet oberoende att kommunallagen skall ändras.

Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Centerpartiet skall inte förminska människors vilja att genomföra den kommunala folkomröstningen i oktober. Den är nämligen ett utfall av dessa partiers oförmåga att ta till sig väljarnas vilja.

Landsbygdspartiet oberoende i Norrtälje kommun stödjer denna kommunala folkomröstning och människors vilja att bli lyssnade till.

Magnus Malmsten, Landsbygdspartiet oberoende (LPo), Bergshamra

Michael Bonnier (LPo), Eknö

Ann-Sofie Hagberg (LPo), Hållsta

Peter Johansson (LPo), Hållsta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons