Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi kan inte acceptera att plankontoret bestämmer enväldigt

Vi accepterar att det byggs nytt nära våra fönster och balkonger. Vi accepterar att vi inte kan bestämma, men vi kan inte acceptera att tjänstemännen på plankontoret enväldigt bestämmer och inte bryr sig om att överhuvudtaget beakta våra argument, skriver tre medlemmar i Bovieran Norrtälje.

Annons

Vi har i en tidigare debattartikel (19 maj) påvisat det märkliga i att vårt seniorboende Bovieran vid Björnövägen byggdes utan att det fanns någon detaljplan för området. Fem år efter att markanvisningsavtalet skrevs (och bygglov beviljades) med de som byggde Bovieran ska nu äntligen en detaljplan göras för området där Bovieran ligger. Det är hög tid eftersom det kommer att ske en omfattande exploatering av Björnö.

När en detaljplan upprättas ska det enligt lag ske ett samråd med berörda grannar. Vi har varit mycket angelägna om detta sedan vi för något år fick reda på att vår granntomt skulle bebyggas med flerfamiljshus.

Vi undrar om det är vanligt att man först tar ett markanvisningsbeslut och sedan ger bygglov och först därefter börjar fundera över detaljplan. Vi undrar om det är lagligt, skriver tre medlemmar i Bovieran Norrtälje.

Infarten till detta område skulle inte ske från Björnövägen utan via en bred bilväg, som skulle dras precis utanför vår entré och ta bort det grönområde som vi har tillgängligt. Detta skulle innebära att vårt seniorboende blev helt inramat av bilvägar och hus.

Vi har påpekat att det inte bara påverkar vår trivsel utan framförallt innebär en uppenbar olycksfallsrisk för oss äldre med synskador, hörselnedsättningar och rörelseinskränkningar. Det innebär också en stor risk för alla de barn som kommer att bo i de planerade husen på granntomten. Vi har under mer än ett år försökt att få gehör för våra synpunkter och lämnat in väl utarbetade alternativa lösningar utan det minsta gensvar.

Vi accepterar att det byggs nytt nära våra fönster och balkonger. Vi accepterar att vi inte kan bestämma, men vi kan inte acceptera att tjänstemännen på plankontoret enväldigt bestämmer och inte bryr sig om att överhuvudtaget beakta våra argument.

Vi accepterar inte att vissa tjänstemän i Norrtälje kommun inte anammat kommunens utmärkta värdegrund: ”invånarna först, allas lika värde och höga förväntningar”. Höga förväntningar ska väl inte enbart gälla kommunens förväntningar på oss medborgare? När en ansvarig tjänsteman bemöter oss med att vi får skylla oss själva som flyttar till ett seniorboende där man för fem år sedan internt beslutat om denna infartsväg, då börjar vi undra.

Vi undrar också över om det är vanligt att man först tar ett markanvisningsbeslut och sedan ger bygglov och först därefter börjar fundera över detaljplan. Vi undrar om det är lagligt. Vi undrar också över om ansvariga politiker i kommunstyrelsen känner till att ett samråd i Norrtälje kommun tydligen kan bestå av en envägskommunikation och inte en dialog och att trafiksäkerhetsfrågor har föga möjlighet att påverka beslut.

Elisabet Henriksson

Jan Larsson

Gerd Linnarsson

medlemmar i Bovieran Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons