Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veganaktivisterna är bortskämda

I den del av världen som frossar i överflöd har vissa en kommit på den befängda idén att ett upphörande av kött- och mjölkproduktionen vore av godo för klimatet och hälsan. Varför ska vi sluta med det mest näringstäta livsmedel vi har? Att själva svenska kossan skulle vara ett klimat­hot är rent nonsens. Jag påstår att de som förespråkar total vegankost på grund av att vi inte ska hålla djur för livsmedelsproduktion är bortskämda, skriver Anette Gustawson.

Annons

Jag vågar påstå att de som förespråkar total vegankost på grund av att vi inte ska hålla djur för livsmedelsproduktion är bortskämda.

Vi lever i en värld där resurserna är totalt snedvridna. Vi har drygt 700 miljoner som lider av under­näring medan andra delar av världen frossar i överflöd.

Det är i frosseridelarna som en del har kommit på den befängda idén att ett upphörande av kött- och mjölkproduktionen vore av godo för klimatet och hälsan. Varför ska vi sluta med det mest näringstäta livsmedel vi har?

Kossan ingår i ett långsiktigt kretslopp. Hon klimatkompenserar sig själv med att ­beta och äta gräs. Gräs binder in kol och vi får i gengäld kött och mjölk, två livsmedel med otroligt hög näringstäthet, skriver Anette Gustawson.

Jag möter ibland argumentet att vi ska hålla betesdjur utan att äta upp dem. Men är det klimatsmart? Är det resursklokt?

Betesdjur, som är just kött- och mjölkdjur, är en förutsättning för att vi ska kunna producera livsmedel överhuvudtaget. Nötkreaturen är inte ett hot mot klimatet, i alla fall inte de som föds upp i Sverige. Möjligtvis kan nötkreaturen ha en negativ påverkan i vissa länder beroende på hur bönder där väljer att föda upp dessa djur. Men att själva svenska kossan skulle vara ett klimat­hot är rent nonsens.

Kossan ingår i ett långsiktigt kretslopp. Hon klimatkompenserar sig själv med att beta och äta gräs. Gräs binder in kol och vi får i gengäld kött och mjölk, två livsmedel med otroligt hög närings­täthet.

Vi skulle om vi slutade att hålla nötkreatur på kort sikt möjligtvis bromsa upp klimat­förändringen. Dock skulle de långsiktiga konsekvenserna bli klimatförsämringar främst på grund av att gräsbevuxna marker, som binder kol, skulle minska. Dessutom ser kon till att vi behåller den mycket viktiga biologiska mångfalden.

Vi bönder i Sverige har ­under mycket lång tid jobbat mot ett hållbart producerande, och vi har nog kommit bra mycket längre än övriga företag i landet. Vi lever ju med detta varje dag. Vi ser hur naturen påverkas av det vi gör i positiv eller negativ bemärkelse, och vi ser vilka förödande konsekvenser det blir när kollegor väljer att avveckla sina företag.

Visst ska vi tänka på vad vi äter, och visst ska vi verkligen tänka över vår kött- och mejerikonsumtion, men då handlar det om att minska importmaten och äta mer svenskproducerat. Till och med WWF har noterat att vi har för få svenska betesdjur för att det ska vara hälsosamt för vår natur och ­miljö. Vi har för få betesdjur i Sverige för att uppnå de miljömål som riksdagen satt upp, såsom varierat odlingslandskap och rikt växt- och djurliv. Utan djurhållning kommer markerna att utarmas fullständigt.

Vissa verkar tro att vi som förespråkar kött- och mjölkkonsumtion bara äter just dessa råvaror, och helt förkastar vegetabilier. Inget kan vara mer fel. Vi ser köttet som ett tillbehör till det övriga på tallriken.

Sedan finns det en till mycket viktig och bortglömd punkt i resonemanget. Alla som har svårt att få i sig tillräckligt med näring, på grund av ålderdom, sjukdom, medicinering eller vad det nu må vara, är nog otroligt tacksamma för att vi har kött och mjölk att tillgå. Skulle de bara få vegankost skulle de behöva äta stora portioner, och har man svårt att få i sig något överhuvudtaget så är det ju bra om det man lyckas äta har hög näringstäthet.

Inget slår animaliska produkter på fingrarna i det avseendet. Men detta glöms liksom bort i detta bortskämda resonemang.

Det är där den övriga världen kommer in också. I den delen av världen där männi­skor svälter kan en ko göra enorm skillnad, dels för att den ger näringsrik mjölk, dels är starten i ett hållbart jordbrukande med gödsel som grundelement.

Det som är hälsosamt för naturen är även hälsosamt för oss, med sunt förnuft i åtanken naturligtvis. Kossan är inte hotet – hon är lösningen.

Anette Gustawson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons