Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varken koloss eller kaleidoskop

Annons

Debatten kring utbyggnad av faktoriebyggnaden verkar inte ta slut. Det senaste inlägget i Norrtelje Tidning skedde den 20 december. Börje Nordström lanserar där förslaget att bygga ut med en frontespis eller förlänga byggnaden. Det skulle bli ett radikalt annorlunda ingrepp än det stiftelsen föreslår.

Ulf Zettersten har skrivit ett flertal debattinlägg, senast den 13 december. Den ena illustreras med att glaset skulle bli i det närmaste opaliserat och liknas vid ett ”kaleidoskop” och i det andra att det i det närmaste är helt svart som liknas vid en ”spegelkoloss”.

I Norrtälje kan man se ett exempel som bygger på den idé som stiftelsen Roslagsmuseet tänker sig och har bygglov för, nämligen stadsbibliotekets entré, skriver Mats Wedberg. Foto: Mats Wedberg.

Det är svårt att förstå varför argumenten skall bygga på sådana starka uttryck.

I Norrtälje kan man se ett exempel som bygger på den idé som stiftelsen Roslagsmuseet tänker sig och har bygglov för, nämligen stadsbibliotekets entré. Det är möjligt att i ett trapphus föreskriva klart glas.

I exemplet som Ulf Zettersten hänvisar till, från regementsbyggnaden 12 i Växjö, har man valt ett starkt tonat glas.

I exemplet som Ulf Zettersten hänvisar till, från regementsbyggnad 12 i Växjö, har man valt ett starkt tonat glas, skriver Mats Wedberg.

Diskussionen kommer säkert fortsätta men det kan vara bra att få en bild av hur det kan se ut vad gäller glasets påverkan på intrycket. Genomskinligheten är möjlig att uppnå. Entrén till stadsbiblioteket har planmåttet 2 meter x 2,8 meter. Faktoriet får cirka 4 meter x 4 meter men är något lägre än den på stadsbiblioteket. Tillbyggnaden på faktoribyggnaden har en höjd upp till kupornas tak.

Det är varken en ”koloss” och eller ett ”kaleidoskop”.

Mats Wedberg (MP), arkitekt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons