Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartiet har inte varit tyst om Macron

Annons

Måndag 24 april, dagen efter första omgången i det franska presidentvalet, hade Norrtelje Tidning på sin ledare valt rubriken: ”Varför tycker inte V att Macron är bättre än Le Pen?

I ledartexten kunde också läsas följande: ”Vänsterpartiet har ännu inte sagt vilken av kandidaterna man föredrar. Vänsterpartiets tystnad är talande.”

Detta är felaktigt. Vänsterpartiet har inte alls varit tysta – vi föredrar Macron framför Le Pen.

I SVT:s morgonprogram ”Gomorron Sverige”, samma dag som ledaren var publicerad, intervjuades Jonas Sjöstedt om det franska valet och hur han ser på den andra omgången mellan Emmanuel Macron och Marine Le Pen. Jonas Sjöstedt sa då följande: ”Jag tycker att det är viktigt att se att Le Pen är ett verkligt demokratiskt hot som man måste rösta emot".

Kampen mot fascismen går först. Ett klart svar från Vänsterpartiet.

Marie Antman, kommunikationschef Vänsterpartiet

NT kommenterar:

Enligt Marie Antman har Vänsterpartiet inte alls varit tyst om vilken kandidat man föredrog: Macron eller Le Pen. När jag skrev min ledare kunde jag vid flera sökningar på nätet inte hitta någonstans där Jonas Sjöstedt hade tagit ställning för Macron. Han gjorde det inte heller i sina kommentarer på Twitter om det franska presidentvalet.

Det enda ställe han gjorde detta, vilket jag uppenbarligen missade, var i SVT:s morgonprogram. Och där gjorde han detta först efter att ha pressats av programledarna.

Så visst har Vänsterpartiet gett ett klart svar på att man föredrar Emmanuel Macron framför Marin Le Pen. Men svaret har lämnats motvilligt, och det tycks som om Vänsterpartiet helst inte hade tagit ställning, på samma sätt som partiets favoritkandidat i presidentvalet, gammelkommunisten Jean-Luc Mélenchon, inte gjort.

Reidar Carlsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons