Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våga satsa på idéburna vård och omsorgskooperativ

Som representant för fyra kooperativa icke vinstdrivande verksamheter inom idéburen vård och omsorg i Norrtälje kommun vill jag bjuda in kommunens politiker och tjänstemän att besöka våra verksamheter, skriver Magnus Schubert.

Annons

Den 4 juli skriver representanter för svensk kooperation i Norrtelje Tidning om den okunskap som råder gällande kooperativa och idéburna företag på nationell nivå. Jag kan, med 20 års erfarenhet som kooperativ företagare, bara hålla med.

Även om mycket anpassning behövs, då det är offentlig verksamhet och privat företagande som är norm, måste vi även öka kunskapen mer på kommunal nivå för att förändra synen på idéburet företagande. Vi som driver kooperativ måste få möjlighet att dela våra erfarenheter med beslutsfattare i kommun och landsting för att det skall få ett bättre beslutsunderlag i dessa frågor.

Idéburen vård och omsorg står för engagemang och en social drivkraft som leder till många sociala innovationer. Idéburen vård och omsorg delar inte ut några vinster. Vi återinvesterar allt överskott i verksamhetenm skriver Magnus Schubert.

Som representant för fyra kooperativa icke vinstdrivande verksamheter inom idéburen vård och omsorg i Norrtälje kommun vill jag bjuda in kommunens politiker och tjänstemän att besöka våra verksamheter. Jag tycker det behövs för att man bättre skall förstå kooperativt företagandes fördelar och förutsättningar. Jag vill påstå att kooperativ är framtidens företagsform och då framförallt inom vård och omsorg. I idéburen verksamhet har både brukare och anställda ett större inflytande. Här har man större möjligheter att klara de stora sociala och socioekonomiska utmaningar vi står inför.

Idéburen vård och omsorg står för engagemang och en social drivkraft som leder till många sociala innovationer. Idéburen vård och omsorg delar inte ut några vinster. Vi återinvesterar allt överskott i verksamheten. Kooperativ är ett tillsammansprojekt där inkludering kommer naturligt genom organisationsstrukturen och de kooperativa värderingarna.

Jag tycker det behövs för att man bättre skall förstå kooperativt företagandes fördelar och förutsättningar

Så sent som i april i år gjorde Novus en undersökning på uppdrag av Famna (Riksorganisationen för idéburen vård och omsorg) som visade att en majoritet av allmänheten föredrar icke vinstdrivande idéburen vård och omsorg före både kommunal och privat verksamhet. Undersökningen visar även att önskemålet att få välja verksamhet är starkt, 70 procent, och att man vill att överskott skall återinvesteras i verksamheten, 70 procent.

Det finns kommuner som kommit längre. I Norrköping införde man tidigt sociala investeringsfonder när det gäller samhällstjänster. Nu talar man nu om att privat och idéburen verksamhet skall vara med och bidra till utveckling och arbetar med utfallskontrakt där man ger mer betalt för bättre mänskligt utfall och samhällsekonomiska resultat.

Jag hoppas att politiker i Norrtälje skall titta på hur vi som kooperativ levererar kvalitet och samhällsekonomiska vinster jämfört med till exempel den offentliga verksamheten. Då skulle man bland annat se att vi levererar verksamhet av hög kvalité och samtidigt har en bråkdel av den sjukfrånvaro som det kommunala vårdbolaget Tiohundra AB har (Tiohundra redovisade 32 sjukdagar/anställd 2015, Kooperativet Industrihuset ek. f. redovisade 2 sjukdagar/anställd 2015). Vi arbetar även aktivt med att anställa personer med funktionsnedsättning (20 procent av personalen har en eller flera funktionsnedsättningar i Kooperativet Industrihuset ek. f.).

Jag hoppas att politiker i Norrtälje skall titta på hur vi som kooperativ levererar kvalitet och samhällsekonomiska vinster jämfört med till exempel den offentliga verksamheten.

I våras bjöd Norrtälje kommun in företagare till två workshops för att ta fram en näringslivsstrategi. Det var ett bra initiativ. Jag har framfört mina åsikter och hoppas att kooperativt och idéburet företagande finns med i den framtid kommunens näringslivsstrateger skall utforma.

Jag är övertygad om att kooperativ, med sociala drivkrafter, samhällsengagemang och långsiktighet, i framtiden kommer vara stommen i utvecklingen av hållbara samhällstjänster.

Vi står inför stora utmaningar när det gäller alla samhällstjänster. Vi behöver därför sluta med stuprörstänkande och bevaka revir. Vi måste börja titta på och erkänna goda exempel, innovativ verksamhet och ha fokus på kvalitet, resultat och utveckling. Vi måste lyssna mer på dem som verksamheterna är till för och dem som skall göra jobbet. För mig är det självklart, kooperativt företagande är en väg till kvalitet, kostnadseffektivitet och ett hållbart arbetsliv inom vård och omsorg.

Magnus Schubert

Kooperativet Industrihuset i Roslagen ekonomiska förening

Kooperativet Industrihuset Boende i Roslagen ekonomiska förening

Norrtälje assistans ekonomiska förening

Kooperativet Industrihuset utbildning, kompetens och upplevelse ekonomiska förening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons