Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad tycker Kjell Jansson om reseavdraget?

Miljöpartiet vill ha ett avståndsbaserat reseavdragssystem. Det skulle få fler att välja att åka kollektivt framför att åka bil. Men vad Moderaterna tycker verkar oklart då beskeden verkar ändra sig från dag till dag . Därför vill jag gärna höra Kjell Janssons syn på den här frågan. Det tror jag många väljare i Stockholms län också skulle vilja göra, skriver Tomas Eriksson.

Annons

För några veckor sedan kom den parlamentariska landsbygdsutredningen med sin rapport. En enig utredning med representanter från alla partier hade tittat på hur Sverige kan förbättra tillväxt och utveckling utanför våra tre storstadsregioner.

Ett av förslagen var att förändra reseavdraget och införa ett helt avståndsbaserat system, det vill säga att inte längre bedöma om du tjänar två timmar på att åka bil jämfört med att åka kollektivtrafik.

Detta förslag som Moderaterna i utredningen ställt sig bakom är ett viktigt klimatpolitiskt förslag som Miljöpartiet länge drivit. Det nuvarande systemet gynnar kraftigt bilåkande i våra tre storstadsregioner. Totalt betalas 14 miljarder ut varje år till hela Sverige, av dessa 14 miljarder går tre till Stockholms län. Tar vi in de övriga två storstadsregionerna blir summan nära hälften av hela stödet.

Det nuvarande systemet för reseavdrag gynnar kraftigt bilåkande i våra tre storstadsregioner. Totalt betalas 14 miljarder ut varje år till hela Sverige, av dessa 14 miljarder går tre till Stockholms län, skriver Tomas Eriksson.

Ett system som skapats för att ge människor möjlighet att ta jobb i glesbygd går istället till bilåkande i kommuner runt våra storstäder. Riksrevisionens granskning visar dessutom på ett omfattande fusk med systemet.

Tittar vi djupare i statistiken för Stockholms län ser vi att de kommuner där mest stöd betalas ut är många traditionellt starka M-fästen. Därför var det tyvärr inte förvånande att Moderaternas gruppledare i riksdagen, Jessica Polfjärd, dagarna efter att utredningen publicerats började skruva på sig och säga att det enda Moderaterna gått med på var en översyn.

Denna omsvängning ska även enligt uppgift ha kommit just efter kraftiga protester från Moderater i Stockholms län. Däremot var det glädjande att när Stockholms läns landsting och regionplaneringsnämnden, där Kjell Jansson, ordförande för Moderaterna i Stockholms län, sitter med, valde att ställa sig bakom en övergång till just ett avståndsbaserat system.

I politiken är det viktigt att vi är tydliga mot väljarna. I denna fråga är Miljöpartiet supertydligt: ett avståndsbaserat reseavdragssystem skulle få fler att välja att åka kollektivt framför att åka bil. Men vad Moderaterna och Kjell Jansson tycker i denna fråga verkar mer oklart då beskeden verkar ändra sig från dag till dag och beroende på forum.

Därför vill jag gärna höra Kjell Janssons syn på den här frågan. Det tror jag många väljare i Stockholms län också skulle vilja göra!

Tomas Eriksson (MP), gruppledare Stockholms läns landsting

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons