Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad har Putin gjort Sverige egentligen?

Annons

Läget för Sveriges säkerhet är sämre än på mycket länge. Det konstaterar självaste partiledaren för Liberalerna, Jan Björklund, tillsammans med Karin Karlsbro (L) i NT den 17 januari. De förespråkar därför en snabb upprustning av försvaret samt, pliktskyldigast, även återinförd värnplikt.

Vi får då inte glömma att artikelförfattarna tillhör det parti som år 2009 var med och lade ner värnpliktsförsvaret. De har tidigare också varit med om att sänka bolagsskatten, införa ett antal jobbskatteavdrag med mera. Något som naturligtvis fått konsekvenser för den offentliga ekonomin, däribland militärutgifterna.

Finland har valt en helt annan väg än Sverige, kanske på grund av att de behållit ett rejält värnpliktsförsvar och därför uppträder med en helt annan pondus. I somras träffades presidenterna Sauli Niinistö och Putin i Nådendal inte så långt från Norrtälje, skriver Börje Nordström.

De flesta kan väl konstatera att Sveriges förbindelser österut har försämrats. Men hur kan det ha blivit så då? En jämförelse med kalla krigets dagar kanske kan vara på sin plats:

Den 25 juni 1963 greps översten Stig Wennerström för grovt spioneri för Sovjetunionens räkning. Ett år senare, den 22 juni 1964, kom den sovjetiske diktatorn Nikita Chrusjtjov till Sverige på ett fem dagars goodwillbesök. Det var tio dagar efter att Wennerström dömdes till livstids fängelse. De följande dagarna kunde man i svenska massmedia bland annat få se Chrusjtjov med kraftiga årtag ro Harpsunds eka med den svenske statsministern som leende passagerare.

I dag skulle ett motsvarande händelseförlopp vara otänkbart. Ett nyhetsinslag i tv med en fryntlig Vladimir Putin roende en eka med Stefan Löfven leende på aktertoften går knappast att tänka sig i dagsläget. Trots att Sovjetunionen och Warszawapakten är upplösta sedan ett kvarts sekel och trots att Ryssland numera är en formell demokrati med en folkvald president, verkar ett statsbesök från detta stora grannland osannolikt. Samtalsämnen torde annars inte saknas mellan våra länders ledare.

Hur kan det ha blivit så här? Att människor träffas och diskuterar med varandra ingår som en del av de mellanfolkliga förbindelserna och har av tradition varit en viktig del av Sveriges utrikespolitik. Vi har också haft många duktiga diplomater. Dag Hammarsköld och Folke Bernadotte är bara två namn ur högen.

Finland har valt en helt annan väg än Sverige, kanske på grund av att de behållit ett rejält värnpliktsförsvar och därför uppträder med en helt annan pondus. I somras träffades presidenterna Sauli Niinistö och Putin i Nådendal inte så långt från Norrtälje. De talade om det bilaterala förhållandet mellan sina länder samt en del övriga internationella frågor.

Vad har Putin gjort Sverige egentligen? Annekteringen av Krimhalvön brukar nämnas som en av orsakerna bakom de frostiga relationerna. Men även ukrainaren Chrusjtjov annekterade Krim (1954) som ett led i maktkampen mot Malenkov. Han behövde sina landsmäns stöd för att stärka sin position som Sovjetunionens ledare. Detta, och invasionen i Ungern 1956, hindrade dock inte Sverige från att bjuda in Chrusjtjov till ett goodwillbesök några år senare. Det är alltså tydligt att Sverige har sämre relationer till det formellt demokratiska Ryssland än till 1960-talets Sovjetunionen.

Jan Björklund och Karin Karlsbro preciserar inte vad ökade försvarsanslag skall användas till men i debatten under senare tid har det från borgerligt håll framhållits att vi behöver ett antal nya Jasplan och två nya ubåtar. Krav som väl främst är ägnat att glädja Saab och Kockums?

Avslutningsvis hävdar artikelförfattarna att vi dessutom måste ta sikte på att bli medlemmar i Nato. Men att traska patrull efter Erdogan, Orban, Trump och snart kanske Le Pen kan väl knappast vara ett alternativ i en osäker värld?

Börje Nordström, Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons