Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är Roger Svensson språkrör för?

Annons

Roger Svensson framträder ofta i NT i olika skepnader. Jag antar att det blivit ett problem för många som följer NT:s debattartiklar. Vi vet nämligen inte vad och vem han egentligen är språkrör för.

 

Tidigare har han alltid framträtt som företrädare för det egna vårdbolaget Lugn och Ro. Han rör sig då i företagarvärlden. Då har han ofta klagat på att tilldelningen av resurser ur skattemedel från Kommunalförbundet för vård och omsorg varit otillräckliga. Senast skedde detta i NT 1 november.  Han talar då för sig själv och den egna plånboken.

Roger Svensson framträder ofta i NT i olika skepnader. Vi vet dock inte vad och vem han egentligen är språkrör för, skriver Peter Gerdman.

 

Han har också gjort sig till en betydande företrädare i kommunen för privat vård och motståndare till vinstbegränsning. Men 28 september framträdde han också i NT som företrädare för Moderaterna. Därmed blir situationen knepigare eftersom han i en mening sitter på båda sidorna om förhandlingsbordet när det gäller ersättningsnivåerna.

 

Men det räcker inte när det gäller Roger Svensson. Nyligen gav han sig in i skoldebatten med ett förslag han kallar BUS. Men denna gång i en annan skepnad nämligen som filosofie doktor och företrädare för akademierna.

 

Då ökar kraven naturligtvis på vetenskaplighet men det berör inte Roger Svensson ett enda dugg. Hans förslag BUS går på tvärs mot all forskning. Pisa-undersökningarna har visat stora brister i den svenska skolan som i huvudsak beror på ineffektiva pedagogiska metoder och ytterst har följden blivit att socialt missgynnade elever blivit ännu mer eftersatta. I en metastudie av John Hatties (beskriven i Axess nummer 8) har konstaterats att lärarledd undervisning ger de bästa resultaten.

 

Professor Mats Alvesson skrev nyligen i Dagens Samhälle om de stora bristerna i metod i skolan, och där BUS definitivt inte är vägen framåt. Tidigare har skolforskaren Per Kornhall i rapporten Barnexperiementet konstaterat samma sak som övriga forskare. En forskare från Institutet för Näringslivsforskning Johan Wennström har också instämt i betydande omfattning i samma bedömningar.

 

När Roger Svensson företräder akademierna och forskningen försvagas dessutom hans position när det gäller vårdprivatiseringen. Den internationellt kände vårdforskaren professor Göran Dahlgren har visat att vårdprivatisering leder till en rad negativa fördelningspolitiska effekter som Roger Svensson aldrig kommenterar. De socialt eftersatta missgynnas i den privatiserade vården och de socialt gynnade blir ännu mer gynnade.

 

Slutligen blir han också en inofficiell maktspelare i medierna – den tredje statsmakten – eftersom han publicerar sig regelbundet i NT. Som framgår här rör sig Roger Svensson obehindrat mellan olika maktsfärer men han glömmer vilka förpliktelser han har, kopplade till dessa. Ideologiskt står Roger Svensson som företrädare för en extrem ekonomisk liberalism utan inblandning av den offentliga makten.  Den fria marknaden eller ”den osynliga handen” ordnar allt till det bästa för alla. Närmast kan Roger Svensson beskrivas som libertarian. Därför är det förvånande att ingen bland de rödgröna partierna i Norrtälje bemöter honom. Varför är det så?

Peter Gerdman, Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons