Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trapphuset blir en mörk spegelkoloss

Annons

Arkitektens ansvar är att rita funktionellt, hållbart och vackert. Mats Wedberg har ritat ett funktionellt trapphus till faktoribyggnaden som uppfyller gällande byggregler.

Men i sitt sammanhang är det absolut inte vackert. Om någon tycker, att den lilla befintliga ståltrappan stör husets skönhetsintryck, så är det ingenting jämfört med den stora ”glasburken”, som Mats Wedberg i samtal med mig har kallat sitt förslag till utvändigt trapphus.

Dagens byggregler kräver energiglas med påtaglig spegeleffekt, skriver Ulf Zettersten. Foto: Christian Kahlefeldt, Gestalt Arkitektur

Det som förvånar mig är den tvärsäkerhet med vilken Mats Wedberg i sin replik den 5 december förkastar alternativa lösningar. Naturligtvis går det att ordna trappa, hiss, bra entréutrymmen och toaletter inom den befintliga byggnaden. Och om mera plats skulle behövas, vore en liten enplansutbyggnad inte tillnärmelsevis lika förödande för husets helhetsgestalt, som det utvändiga trapphuset.

Invändig trappa och hiss kräver inga stora rivningar i byggnaden. Det invändiga trappschaktet finns på plats sedan 150 år och hissen behöver endast ett 1,4 x 1,6 kvadratmeters hål genom bjälklaget – ytterst enkelt att utföra. Invändig trappa och hiss är heller inget problem ur utrymningssynpunkt – löses med brandklassat glas.

En tillgänglighetsanpassad entré från Hantverkaregatan är ingen omöjlighet. Med dörröppnare och litet samarbete mellan hus- och gatuprojektör skulle huset kunna få behålla sin roll som aktiv gestalt i gaturummet i stället för att vända ryggen till. Om bara viljan finns!

Visst är det svårt att illustrera byggnader i enkla perspektiv. Bygglovet baseras på ett streckperspektiv konstruerat från takhöjd, som gör att trapphuset verkar genomsiktligt och mindre dominant. Men i verkligheten kommer trapphuset att bli en mörk spegelkloss. Dagens byggregler kräver energiglas med påtaglig spegeleffekt, vilket bilden ovan från Växjö tydligt visar.

Ulf Zettersten , arkitekt KKH

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons