Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta inte bort möjligheten till ett drägligt liv

För mig blev det en stor besvikelse när regeringens höstbudget presenterades. I en högkonjunktur med ett relativt stort reformutrymme blev det inget besked om LSS, utan Försäkringskassans tuffare bedömningar ska fortsätta att gälla, skriver Hans Andersson.

Annons

1994 infördes LSS-lagstiftningen och som en del i den finns rätten till personlig assistans. Denna reform gör att människor med omfattande funktionsnedsättningar kan ges möjlighet att vara delaktiga i arbetsliv, fritid och kulturutbud genom egna val. Den ger även möjlighet till eget boende med hjälp av personliga assistenter.

Under senare tid har det visat sig i ett flertal artiklar och andra inslag i medierna att Försäkringskassan har avslagit ansökningar om assistans från föräldrar till barn och ungdomar med stora funktionsnedsättningar. Detta har skapat en omöjlig situation för dessa familjer!

För mig blev det en stor besvikelse när regeringens höstbudget presenterades. Inget besked fanns om LSS, skriver Hans Andersson.

Eftersom jag är aktiv i handikapprörelsen har jag märkt en stigande oro för hur framtiden ska bli för dem som har omfattande funktionsnedsättningar.

Om utvecklingen får fortsätta som nu, så är risken att föräldrar får ett omöjligt uppdrag att ge vård och omsorg dygnet runt till sina barn och ungdomar. Ska man börja med att hänvisa barn och ungdomar med funktionsnedsättning till institutioner igen? Detta skulle vrida tillbaks klockan till de tider då den som behövde stöd och hjälp i princip blev omyndigförklarad och inte på något sätt kunde påverka sin vardag med egna val.

Det har visat sig att det förekommer fusk inom denna valfrihetsreform. Fusk och ohederlighet ska bekämpas med alla medel. Ge därför myndigheterna i uppgift att jaga de girigbukar och bedragare som utnyttjar våra olika välfärdssystem för eget berikande, istället för att ta bort möjligheten till ett värdigt liv för de allra svagaste i vårt samhälle!

För mig blev det en stor besvikelse när regeringens höstbudget presenterades. I en högkonjunktur med ett relativt stort reformutrymme blev det inget besked om LSS, utan Försäkringskassans tuffare bedömningar ska fortsätta att gälla.

Kan det möjligtvis vara så, att andra parametrar än behov styr prioriteringar i budgeten?

Hans Andersson (L), Södertjära

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons