Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige är vår gemensamma gård

Annons

Hållbar livsmedelsproduktion – vad är det?

För mig är det att leva i ett kretsloppstänkande. Att vi tar till vara på allt och radikalt minskar svinnet, att vi ersätter det fossila och inte förnyelsebara med förnyelsebart.

Förr levde väldigt många som bönder och var i princip självförsörjande. En gris fick ta rätt på hushållsavfallet och skänkte i gengäld kött. Det fanns några höns som också levde på hushållrester, och gav både ägg och kött.

På den tiden visste man värdet av blommande ängar. Kor och får tuggade ängsgräset och gav ull, kött och mjölk tillbaka.

Familjen odlade sin egen spannmål som man kunde mala och baka bröd av. De odlade potatis och rotfrukter, hade lite skog till byggnadsmaterial eller till ved. Man hade så man klarade sig, vid goda tider kunde man köpa sådant som gården inte gav.

För min del önskar jag att alla skulle se hela Sverige som vår gemensamma gård., skriver Anette Gustawson. Foto: Stig-Göran Nilsson.

Åren har gått, utvecklingen har gått framåt. Vi är inte många bönder kvar. Vi är knappt två procent av Sveriges befolkning.

Men vi ska fortfarande försörja alla i landet. Det gör att vi måste tänka om.

För min del önskar jag att alla skulle se hela Sverige som vår gemensamma gård. Ni ska veta att på den gården har vi förmånen att ha världens mest hållbarhetstänkande anställda.

Vi som jobbar strävar hela tiden framåt, det har vi fina siffror på. Svensk mjölkproduktion ger 44 procent lägre utsläpp av växthusgaser jämfört med världssnittet (de totala växthusgasutsläppen från världens mjölkproduktion är tre procent av alla utsläpp) enligt FAO. Det svenska lantbruket står för endast tre procent av den totala vattenanvändningen i landet. Jämför det med att lantbruket internationellt står för 70 procent av världens vattenförbrukning, enligt SCB. Energiförbrukningen i växthusodlingen har mer än halverats sedan början av 2000-talet.

Listan kan göras lång. Sverige har utrymme för en betydlig större köttproduktion och skulle kunna bli en viktig exportör av klimatsmart producerat kött. Våra djur är de friskaste i världen och behöver minst med antibiotika i EU. Våra grisar, alltså vår tids moderna hushållsgris, är fantastiska på att äta upp våra restprodukter från livsmedelsindustrin.

I Sverige har vi inte problem med avskogning, utan snarare med att vårt landskap växer igen. Därför behöver vi fler betesdjur i vårt land om vi ska kunna säkra den viktiga biologiska mångfalden. Det är något som Naturvårdsverket fastställt.

Djuren ger även gödsel som är viktig i ett kretslopp. Vallen, det vill säga gräset, som våra kor äter sommar som vinter är viktiga för jordens markstruktur, för våra maskar. Dessutom binder de produktiva gräsvallarna in kol. Korna gör här dubbel nytta. Vi kan ju inte äta gräs, men det kan korna som omvandlar grödan till mat för oss i form av mjölk och kött.

Det är häftigt att Sveriges bönder nu utvecklar baljväxtodlingar. Men tyvärr är det ju så att om en åkerböna bara kan odlas max vart sjunde år på samma plätt. Växtföljden kräver att resterande år måste odlas med annat, inkluderat något år med vall och gräs.

Så var stolta! Ni har förmånen att bo på världens mest hållbara gård. Den är lite större än förr men rationellare, effektivare och klimatsmartare.

Vi är bra men kan bli bättre. Vi är faktiskt grymt mycket bättre i dag än för bara 20 år sedan. Tyvärr har vi tappat en hel del anställda på ”gården” under tiden, det måste det bli ändring på. Om våra politiker hjälper oss med “personalvård” det vill säga sjysta villkor så kommer det här bli hur bra som helst.

All mat vi konsumerar utgör en stor del av våra utsläpp. Men då ska man veta att 70 procent av matens klimatpåverkan faktiskt kommer från den mat som vi importerar. Så gör som jag, jag bryr mig, jag väljer mat från Sverige!

Anette Gustawson

Billinge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons