Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stängd turistbyrå var killgissning?

Annons

Svenska språket har det senaste året berikats med några nya begrepp och nyord, bland annat #Metoo, killgissa, alternativa fakta och fejkade nyheter (fake news). ”Alternativ fakta” och ”fejkade nyheter” sägs ha sitt ursprung i USA, där (ryska?) falska uppgifter spridits och där president Trump hävdat att nyheter i traditionella medier är lögnaktiga.

USA-sjukan tycks ha nått vårt land. Men förr eller senare kommer sanningen fram, även om den ibland kan vara svår att finna. ”Den som gräver en grop åt andra faller själv däri”, lärde vi oss som barn.

Var påståendet om den stängda turistbyrån bara en

Mitt inlägg skrivs i första hand för att stödja turistbyråns duktiga och ambitiösa medarbetare. Anledningen är ett uttalande inför kommunfullmäktige den 28 augusti av Anders Fransson, Roops gruppledare. Enligt den ljudfil jag har lyssnat på sa han då: ”turistbyrån var stängd några dagar eller till och med en hel vecka i sommar, hörde ni vad jag sa, den var stängd!”

Vid kontroll med turistbyrån visar det sig att den hade öppet alla dagar i somras, till och med lördagar och söndagar. Endast midsommardagen var det stängt.

Ska vi finna oss i att det ”tillverkas” egna nyheter i syfte att vinna poäng eller skada andra? Vem blir vinnare? Om avsändaren har en ställning i samhället och uppfattas som trovärdig uppstår ett problem. De flesta lyssnare räknar då med att uppgifterna är sanna.

Vad är Anders Franssons syfte med att i svepande ordalag inför fullmäktige och radiolyssnare smutskasta medarbetare i turistbranschen? En offentlig ursäkt ändrar inte sakfrågan. Anders Franssons alternativa fakta är osanning.

Eller har han ”killgissat”? (Killgissa: påstå något på ett sätt som gör att det verkar som om man vet vad man pratar om fast man egentligen bara gissar) Men inte heller det ursäktar påståendet.

Alla gör vi fel. Men kravet på fakta bör vara snäppet högre på politiker, journalister, ledande tjänstemän i offentlig förvaltning, rättsväsendet, banker etcetera.

Hur ska vi förhålla oss till ”fejkade nyheter”? Min slutsats är att lyssnare och läsare behöver skaffa sig bättre ”glasögon”. Även nyheter och ”fakta” på radio och tv, sociala medier, wikipedia, uttalanden i ord och skrift med mera kan behöva en djupare granskning i dag än förr i tiden – om vi vill veta sanningen. Sanningen i detta fall är att turistbyrån inte hade stängt flera dagar somras.

Bengt Ericsson (C)

ordförande kultur- och fritidsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons