Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta förneka vetenskapens tydliga budskap

”Enligt fysikens lagar vet vi att den kända växthuseffekten avtar logaritmiskt med ökande koldioxidhalt”. Så försöker klimatskeptikern Sigvard Eriksson i NT den 8 januari neutralisera Amalia Mattssons tidigare insändare om klimatförändringarna.

Annons

Andemeningen är, vad jag kan förstå, att ju mer koldioxid som tillförs, desto mindre ytterligare påverkan skulle det ha på klimatet. Det är bra att Sigvard Eriksson nu tillstår att koldioxidhaltens förändring ändå har en betydelse för klimatet. Däremot vet jag inte vilka ”fysikens lagar” han stöder sig på? Den fysik på området jag tagit del av, som till exempel den som presenterats av professor Markku Rummukainen, klimatexpert bland annat verksam vid SMHI, visar tvärtom att jordens totala energibalans flyttar sig relativt linjärt uppåt som funktion av stigande koldioxidkoncentration.

Många tittar bara på lufttemperaturen, och tar denna som enda referens för global uppvärmning. Det i särklass största energilagret i jordytan ligger dock i vattnet, och dess temperatur (och aggregationstillstånd) måste vägas in då man bedömer den totala förändringen. Professor Erland Källén och hans forskarteam i Reading släppte 2014 en rapport som visar att energiinnehållet i havens olika djup ökat mera då lufttemperaturens ökningstakt avtagit, och med slutsatsen att den globala uppvärmningen under senare årtionden snarare accelererat än motsatsen.

Enligt nya rapporter från bland annat professor Eric Rignot, forskningsledare vid Nasa och University of California, är också avsmältningen av de stora glaciärerna ökande och för stora områden av Antarktis ”utan återvändo”. Dessa nya forskarrön bedöms vara ”mycket robusta” enligt Richard B Alley, en annan av världens ledande klimatforskare, verksam vid Pennsylvania State University, som också uppger att han är ”lite skakad” över resultaten. Att smälta is tar mycket energi, så minskande glaciärer är i sig också en höjning av energibalansnivån på jorden. Havsnivån stiger igen, efter att ha varit i det närmaste konstant under 3 000 år, och detta i en allt snabbare takt.

Det finns alltså ingen avtagande trend i den totala klimatförändringsbilden, så som förnekelserörelsen vill göra gällande. Temperaturen på jorden är redan i dag så hög så att glaciärerna smälter, och sammantaget fortsätter den att öka. Den processen kommer att fortsätta om ingenting görs för att kraftigt minska de faktorer som driver den uppåt.

Därför måste vi fortsätta våra strävanden efter ett klimatneutralt samhälle, och sluta upp med att förneka vetenskapens tydliga budskap. Detta är vår skyldighet gentemot kommande generationer.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons