Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD:s aktivister är inte extrema nationalister

Annons

I sin ledare i NT 11 april menar Reidar Carlsson att det skulle vara hårdföra och extrema nationalister som står för aktivismen inom Sverigedemokraterna. Och som nu hotar att lämna partiet och gå över till Alternativ för Sverige (AFS). Detta påstående är helt och hållet felaktigt.

Som riksombudsman är jag involverad i det mesta av de aktiviteter som sker inom partiet och har således en bra insyn i vem som står för aktivismen. Och det är inte extrema nationalister, det kan jag lova!

Sverigedemokraterna har utvecklats till Sveriges snabbast växande folkrörelse, och de nya medlemmarna som strömmar över till oss består av vanligt folk från alla samhällsklasser och bakgrunder, skriver Mikael Strandman. Foto: Tomas Oneborg, TT.

Sverigedemokraterna har utvecklats till Sveriges snabbast växande folkrörelse, vi är nu uppe i 30 000 medlemmar, och de nya medlemmarna som strömmar över till oss består av vanligt folk från alla samhällsklasser och bakgrunder och som helt enkelt tröttnat på den förljugna och för landet destruktiva politiken.

Vanligt folk som är jättetrötta på att hela tiden få höra floskler om ”utmaningar” när det i själva verket handlar om ett samhälle som tappat greppet om flera av samhällets kärnverksamheter.

Vanligt folk som faktiskt vill vara säkra på att de får en pension de kan leva på, vanligt folk som vill att deras barn ska kunna flytta hemifrån utan att belåna sig för miljoner, vanligt folk som vill ha en fungerande sjukvård, skola och omsorg.

Vanligt folk som vill ha en rättsstat där kvinnor kan gå hem själva på natten och där polisen faktiskt kommer när man ringer om pågående brott.

Så är det inte i dag. Därför växer vår folkrörelse, precis som folkrörelserna under 1800- och 1900-talen. Folkrörelser sprungna ur ett verkligt behov. Arbetarrörelsen, nykterhetsrörelsen, frikyrkorörelserna.

Det är alla dessa ansvarsfulla och sansade människor som nu kommer över till oss som står för aktivismen inom partiet i dag, med torgmöten, medlemsträffar och brevlådeutdelningar. Med föreläsningar, debatter, skolbesök och utbildningar. Och naturligtvis även en levande debatt på sociala medier om landets tillstånd.

Några hårdföra och extrema nationalister ser jag nästan aldrig och i de fall jag skulle stöta på någon brukar jag fråga om han eller hon verkligen är i rätt parti. Då nolltoleransen är en faktisk realitet i partiet brukar dessa personer lämna Sverigedemokraterna självmant.

Mikael Strandman(SD), riksombudsman

NT kommenterar:

Om Mikael Strandman har rätt är alltså främlingsfientlighet dagens folkrörelse, jämförbar med arbetsrörelsen, nykterhetsrörelsen och frikyrkorörelsen. I så fall skulle Sverige verkligen vara på väg mot ett mycket otäckt samhällsklimat. Som tur är tror jag han har helt fel.

Enligt Mikael Strandman finns det inga hårdföra nationalister inom Sverigedemokraterna och därför inga som riskerar att gå över till Alternativ för Sverige. De senaste veckorna har tre SD-ledamöter i riksdagen bytt till detta parti. Jag har svårt att tro att de är de enda inom Sverigedemokraterna som är besvikna på partiets utveckling och vill ha en mer hårdför nationalism, precis som den partiet hade för bara några år sedan.

Reidar Carlsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons