Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan det bli när SD inte har någon makt

Annons

Norrtelje Tidning har nyligen listat de femtio mäktigaste i kommunen. Som sverigedemokrat noterar man att gruppledarna för småpartierna Liberalerna och Vänsterpartiet är med på listan, men ingen sverigedemokrat. Detta kan vara alldeles riktigt eftersom övriga partier tycks anse att ett förslag, som kommer från Sverigedemokraterna, alltid skall avslås.

Vi i Sverigedemokraterna anser att kommunpolitik skall utgå från två saker: gällande lagar och invånarnas behov. För att se vad detta kan innebära kan vi ta några exempel från skolans område.

Vi anser att en undersköterska eller bilmekaniker ger väl så stora bidrag till samhället som exempelvis en akademiskt skolad genusvetare. Därför tyckte vi att yrkesvägledningen skulle arbeta mer med att framhålla de praktiska gymnasielinjerna, skriver Sune Rehnberg och Ingmar Ögren. Foto: Björn Larsson Rosvall, TT.

Norrtälje har antagit en ”skolutvecklingsplan”, Där står att elever ”skall stödjas till att nå sina mål”.

Vi tror att eleverna behöver hjälp så att var och en hittar realistiska mål som de kan nå, och vi ville lägga in en skrivning om att eleverna skall stödjas även för att ”hitta sina mål”. Onödigt tyckte övriga partier.

Norrtälje är en kommun där majoriteten har yrken där gymnasiekompetens räcker för att börja jobba, samtidigt som de praktiska gymnasielinjerna har problem med alltför få sökande. Vi anser att en undersköterska eller bilmekaniker ger väl så stora bidrag till samhället som exempelvis en akademiskt skolad genusvetare. Därför tyckte vi att yrkesvägledningen skulle arbeta mer med att framhålla de praktiska gymnasielinjerna. Onödigt tyckte övriga partier.

I skollagens första kapitel, fjärde paragrafen (2010:800), står det att utbildningen ska främja alla barns och elevers utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Detta gäller även särbegåvade elever som lätt klarar kurserna och därför behöver extra utmaningar.

Vi har noterat att, i internets tidevarv, finns åtskilliga fria universitetskurser tillgängliga för alla. Därför föreslog vi att särbegåvade gymnasielever skulle få chansen att ”gå vidare” och välja universitetskurser på nätet för sin fördjupning. Onödigt tyckte övriga partier.

Nationella trygghetsundersökningen har kommit fram till: ”Andelen kvinnor som uppgav att de utsatts för sexuellt ofredande, tvång eller angrepp under det gångna året ökade med över 40 procent. Värst är utsattheten bland unga kvinnor. 14 procent av kvinnorna mellan 16 och 24 år svarade att de utsatts för sexualbrott under det senaste året. ”

För att få en liten förbättring föreslog vi att tjejerna i gymnasiet frivilligt skulle få möjlighet att välja kurs i självförsvar. Onödigt tyckte övriga partier.

Så kan det bli när man ingen makt har. Frågan är bara om det är Sverigedemokraterna eller Norrtäljes invånare som är de största förlorarna.

Sune Rehnberg (SD), ledamot i barn- och skolnämnden, ersättare i utbildningsnämnden

Ingmar Ögren (SD), ledamot i utbildningsnämnden, ersättare i barn- och skolnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons