Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rösta på Liberalerna för fler kärnvapen

För Liberalerna är det viktigare att samarbeta med Natos kärnvapen än att arbeta för en kärnvapenfri värld. Bevare oss om Liberalerna kommer till makten i Sverige, skriver Bosse Blideman.

Annons

Nobels fredspris tilldelas i år den internationella organisationen ICAN som arbetar för att hindra spridning av kärnvapen. Det kan man säga är ett pris ”i tiden” – tyvärr.

Illa nog är att det redan finns ett antal länder som förfogar över kärnvapen med mer eller mindre olustiga regimer. Världen blir naturligtvis inte bättre om fler länder kan förfoga över detta massförstörelsevapen. Därför finns det en internationell konvention för länder att skriva under, där man förbinder sig att inte skaffa eller använda kärnvapen.

Sverige utreder fortfarande om man ska skriva under konventionen mot kärnvapenspridning. I en debatt i Aktuellt hävdade Miljöpartiet att det är självklart att skriva under. Liberalerna ville inte att vi ska förbinda oss till ett kärnvapenförbud!

Argumenten var:

• Så länge diktaturer har kärnvapen, måste också demokratier använda sig av dessa vapen.

• Ett svenskt kärnvapenförbud skulle hindra ett samarbete med Nato.

Enligt ICAN:s svenska generalsekreterare Beatrice Fihn är samarbete med kärnvapenländer inget hinder för att underteckna avtalet mot kärnvapenspridning, skriver Bosse Blideman.

Häpnadsväckande! Jag trodde att viljan att förhindra spridning av kärnvapen var så självklar, att det inte behövde diskuteras. Men Liberalernas extrema hållning visar tyvärr att jag har fel. För övrigt verkar en formell demokrati inte heller något hinder för användning av kärnvapen – se hoten från Trumps USA.

Enligt ICAN:s svenska generalsekreterare Beatrice Fihn är samarbete med kärnvapenländer inget hinder för att underteckna avtalet mot kärnvapenspridning. Däremot kan kärnvapen inte använda i ett konkret samarbete vid till exempel gemensamma övningar.

Det räcker inte för Liberalerna. Det är viktigare att samarbeta med Natos kärnvapen än att arbeta för en kärnvapenfri värld. Jorden känns på många sätt som en otrygg plats i dag.

Bevare oss om Liberalerna kommer till makten i Sverige. Då skulle jag känna mig ännu mer rädd.

FN beslutade i år om ett globalt förbud mot kärnvapen. För vår del verkar det vara aktuellt att slå fast den gamla parollen om Sverige som en kärnvapenfri zon.

Bosse Blideman (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons