Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rösta ja den 12 november

Folkomröstningen den 12 november handlar om synen på centralisering och stordrift men också om förtroendet för demokratin. Kravet på folkomröstning är ett underkänt betyg på minoritetsstyrets sätt att involvera och förankra för medborgarna viktiga beslut. Rösta Ja, uppmanar Lennart Rohdin.

Annons

De senaste 15 åren har jag i mitt jobb rest runt i Sverige och särskilt i landsbygds-Sverige. På många håll rasar debatten om små skolors framtid.

Skolbyråkrater och lärarfack dömer ut små skolor, för att de inte ger utrymme för ”kollegialt lärande”, det vill säga inte har många lärare som jobbar i grupp. Det har man nämligen fått lära sig i lärarhögskolans kollektivistiska lärarutbildning. Och skolbyråkrater har ofta en lärarfacklig bakgrund. Men, de stora skolorna med mycket ”kollegialt lärande” levererar inte bäst resultat.

När Närtuna skola lades ned, så var det viktiga att flytta elever och skolpeng till skolan i Rimbo i stället för att eleverna skulle flytta till en mer närbelägen skola i en grannkommun, skriver Lennart Rohdin.

När nedläggningspolitiker sedan hakar på hävdar de att det är för elevernas skull, för att hävda kvaliteten i skolan och för att det är svårt att hitta lärare till små skolor.Men, när frågan ställs om de små skolorna levererar sämst resultat blir svaret nej. När frågan ställs om lärare flyr de små skolorna blir också svaret nej. Och när frågan ställs om inte föräldrar vet sina barns bästa, nu när det fria skolvalet medger att man kan flytta sitt barn till en större skola, då blir skolbyråkrater och nedläggningspolitiker helt svarslösa.

I Norrtälje, till skillnad från många andra håll, hävdar nedläggningspolitiker att det inte handlar om ekonomi. Men, när Närtuna skola lades ned, så var det viktiga att flytta elever och skolpeng till skolan i Rimbo i stället för att eleverna skulle flytta till en mer närbelägen skola i en grannkommun. Viktigast för nedläggningspolitiker är att flytta pengar från små skolor till de stora skolor som levererar sämst resultat.

Folkomröstningen den 12 november handlar om synen på centralisering och stordrift men också om förtroendet för demokratin. Kravet på folkomröstning är ett underkänt betyg på minoritetsstyrets sätt att involvera och förankra för medborgarna viktiga beslut. Rösta Ja!

Lennart Rohdin (L), Gräddö

Läs fler debattartiklar om folkomröstningen:

Misstag att ställa små och stora skolor mot varandra

Vill verkligen Sverigedemokraterna elevernas bästa?

Ett ja behöver inte betyda att nedlagda skolor öppnas

Folkomröstningen är en kraftig signal till de politiska partierna

Roop tänker följa resultatet av folkomröstningen

Vi kommer helt att följa folkomröstningens resultat

Vårt parti tänker följa resultatet av folkomröstningen

Centerpartiet tänker köra över folkets åsikt

Lyssna på människor innan besluten fattas

Därför röstade C nej till en folkomröstning

Frågan i folkomröstningen bör skrivas om

Vi stöder människors vilja att bli lyssnade till

Olyckligt med folkomröstning

De har försökt hindra ­folkomröstningen

Hur skall folkomröstningen tolkas?

ROOP bekänner färg

Medborgarinflytandet satt på undantag även i Norrtälje

Folkomröstningen går inte att tolka – slöseri med pengar

Alla partier bör tala om hur de tänker tolka resultatet av folkomröstningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons