Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen måste sluta att splittra familjer

Nu är antalet människor som flyr till Sverige ner på tidigare nivåer eller kanske till och med under dessa. Då är det läge att ompröva reglerna. Vi miljöpartister måste kräva av regeringen att politiken att splittra familjer upphör och att tillfälliga uppehållstillstånd omvandlas till permanenta, skriver Bosse Blideman.

Annons

Det är inte svårt att förstå att regeringen var tvungen att göra något efter den stora flyktinginströmningen hösten 2015. Nu är antalet människor som flyr till Sverige ner på tidigare nivåer eller kanske till och med under dessa. Då är det läge att ompröva reglerna.

Det är djupt inhumant att hindra familjer att återförenas. Förutom det stora mänskliga lidandet som reglerna i Sverige medverkar till, bidrar denna politik till att människor integrering i det svenska samhället försvåras. Dessutom bidrar vi till att anhöriga i desperation försöker komma hit på farliga vägar i händerna på människosmugglare.

Nästa månad är det Miljöpartiets tur att ha kongress. Vi måste arbeta för att återupprätta humanismen. Vi måste kräva av regeringen att politiken att splittra familjer upphör och att tillfälliga uppehållstillstånd omvandlas till permanenta, skriver Bosse Blideman.

En annan regel som motverkar integrering är nuvarande politik att ge tillfälliga, istället för permanenta uppehållstillstånd. Det motverkar långsiktig planering och bidrar bara till kortsiktiga lösningar och ångest.

Försök till revolt från gräsrötterna på S-kongressen misslyckades. Regeringens politik blev tyvärr också kongressens beslut. Tyvärr måste man konstatera att socialdemokratin har förlorat sin själ.

Då återstår hoppet till Miljöpartiet. Medan många socialdemokrater verkar vara förvånansvärt nöjda om regeringens migrationspolitik, våndas alla miljöpartister. Regeringens politik är verkligen inte Miljöpartiets, även om partiet nu tvingas ta ansvar eftersom man delar regeringsansvaret ihop med Socialdemokraterna.

Vi måste utveckla en politik som inte bygger på fruktan och rädsla. Fruktan leder till fruktansvärda saker, för att citera den kände prästen Olle Carlsson i Stockholm. Vi politiker har ett ansvar för att ta hänsyn till alla människor, inte att ställa olika grupper mot varandra. Vi måste verka för ökad tillit och hjälp till självhjälp.

Nästa månad är det Miljöpartiets tur att ha kongress. Vi måste arbeta för att återupprätta humanismen. Vi måste kräva av regeringen att politiken att splittra familjer upphör och att tillfälliga uppehållstillstånd omvandlas till permanenta. Vi står inte ut!

Bosse Blideman (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons