Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reformer för ett tryggare Sverige

Sverige och svensk ekonomi befinner sig i ett helt nytt läge. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har under de tre senaste åren prioriterat det hållbara samhällsbygget före ofinansierade skattesänkningar, skriver Helene Hellmark Knutsson och Ulrika Falk.

Annons

Vi socialdemokrater väljer investeringar i samhällsbygget före orättvisa och ofinansierade skattesänkningar. Med denna budget har vi sammantaget investerat över 40 miljarder kronor i samhällsbygget – i vård, skola, omsorg och klimat. Det är så vi bygger Sverige starkare – med fler i arbete, förbättringar av elevers skolresultat och en stärkt välfärd.

Mycket går bra i Stockholmsregionen men mycket måste också förbättras. Elever har fortfarande ojämlika förutsättningar att nå kunskapsmålen i skolan och många oroar sig fortfarande över om välfärden verkligen finns där när man behöver den.

Bor man i Norrtälje kommun ska man kunna förvänta sig en högkvalitativ och jämlik hälso- och sjukvård, skriver Helene Hellmark Knutsson och Ulrika Falk.

I skolan läggs grunden för samhällsbygget. För att kunskapsresultaten ska fortsätta öka och ojämlikheten i systemet ska brytas så krävs det insatser. Vi socialdemokrater går vidare med Skolkommissionens förslag för stärkt likvärdighet och kunskapsutveckling. Tillsammans med andra tillskott på skolan och barn och ungas hälsa innebär det i Norrtälje kommun ett tillskott i storleksordningen 9,8 miljoner kronor. Därutöver gör vi tillskott till kommunsektorn som motsvarar 23,9 miljoner kronor för en kommun av Norrtäljes storlek.

Vi fortsätter utveckla skolan genom att investera i fler lärare, mindre klasser och mer kunskap för alla elever. Norrtälje kommun ska ha en jämlik kunskapsskola oavsett var i kommunen du bor och därför investerar regeringen i mer resurser för att kunskapssäkra de mest utsatta skolorna.

Stockholmsregionen växer snabbt. Det ställer krav på vår gemensamma välfärd och kräver stora investeringar framöver. Bor man i Norrtälje kommun ska man kunna förvänta sig en högkvalitativ och jämlik hälso- och sjukvård. Regeringen stärker därför förlossningsvården i Stockholms läns landsting med 205 miljoner och den övriga sjukvården stärks samtidigt med 843 miljoner.

När svensk ekonomi står starkt skall det märkas i vardagen även för barnfamiljer och pensionärer. Den socialdemokratiskt ledda regeringen kommer att ta bort den så kallade pensionärsskatten fullt ut år 2020. Det innebär att 12 900 pensionärer i Norrtälje kommun får sänkt skatt redan den 1 januari 2018 samtidigt som 6 700 barnfamiljer får höjt barnbidrag och studiehjälp med 200 kronor i månaden.

Sverige och svensk ekonomi befinner sig i ett helt nytt läge. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har under de tre senaste åren prioriterat det hållbara samhällsbygget före ofinansierade skattesänkningar. Den tidigare borgerliga regeringens underskott på 60 miljarder har vänts till 40 miljarder i överskott och det gör att vi nu kan genomföra kraftfulla investeringar samtidigt som vi kan se fram emot den lägsta statsskulden sedan 1977.

Helene Hellmark Knutsson (S, distriktsordförande, Socialdemokraterna i Stockholms län

Ulrika Falk (S), kommunstyrelsens ordförande Norrtälje kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons